Jom Hašoa: kviečiame pagerbti Holokausto aukas

Jom Hašoa: kviečiame pagerbti Holokausto aukas

Sekmadienį Izraelyje ir Lietuvoje minėsime Jom Hašoa – Holokausto aukų atminimo dieną. Tai – pagarbos 6 milijonams nacistų nužudytų žydų ženklas ir drąsos bei pasipriešinimo liudijimas.  

Oficiali pagerbimo ceremonija vyks pirmadienį Sudervės žydų kapinėse – uždegsime žvakes, padėsime gėlių ir akmenukų, prisiminsime nekaltas aukas.

Susitinkame gegužės 6 d., 12:00 Sudervės žydų kapinėse  (Sudervės kl. 28, Vilnius).

Šiek tiek istorijos
Jom Hašoa minima Nisano mėnesio 27 dieną. Šią dieną minėtina 1953 m. įsakymu paskyrė Izraelio ministras pirmininkas Davidas Ben Gurionas ir Izraelio prezidentas Yitzhako Ben-Zvi .

Holokaustas truko ne vienerius metus – nuo Antrojo pasaulinio karo pradžios 1939 metais iki pabaigos 1945 m.. Kadangi žydai ir kitos nacistinės Vokietijos režimo sekėjų aukos buvo persekiojami, kankinami ir žudomi kiekvieną metų dieną, buvo sunku išskirti vieną datą kaip „tinkamiausią“ Holokausto įvykiams minėti. Sistemingo žydų naikinimo Europoje faktas buvo žinomas dar iki karo pabaigos, tačiau tikrasis nelaimės mastas paaiškėjo tik pasibaigus karui 1945 m., kai Aljanso kariai išvadavo išgyvenusius iš mirties stovyklų.

Datą 1951 m. balandžio 12 d. išsirinko Izraelio parlamentas Knesetas, po dvejų metų priėmęs ir įstatymą.

Nors šią datą nustatė Izraelio vyriausybė, ji tapo viso pasaulio žydų bendruomenių minima diena.

Nuo 2005 m. Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja šią dieną paskelbė kasmetine Tarptautine holokausto aukų atminimo diena.

Nuo 1960-ųjų pradžios sirenos garsas per Jom Hašoa dviem minutėms stabdo eismą ir pėsčiuosius visame Izraelyje – taip yra pagerbiami žuvusieji per Holokaustą. Sirena sklinda nusileidžiant saulei ir antrą kartą 11 val. ryto. Šią dieną visos radijo ir televizijos programos vienaip ar kitaip susijusios su žydų likimu Antrajame pasauliniame kare. Net ir muzikinės programos yra pritaikytos Jom Hašoa atmosferai. Šią dieną nėra jokių pramogų, nes teatrai, kino teatrai, barai ir kitos viešosios vietos uždarytos visame Izraelyje.

Jom Hašoa Lietuvoje
Lietuvoje iš maždaug 208.000 – 210.000 žydų apytikriai 190.000-195.000 buvo nužudyti iki Antrojo pasaulinio karo pabaigos, daugiausia nuo 1941 m. birželio iki gruodžio mėn.. Per trejus metus trukusią vokiečių okupaciją žuvo daugiau kaip 95 proc. Lietuvos žydų – tai yra didžiausias žydų netekčių procentinis santykis visame pasaulyje.