Panevėžio miesto žydų bendruomenė palydėjo Pesacho šventę

Panevėžio miesto žydų bendruomenė palydėjo Pesacho šventę

Šiais metais Panevėžio m. žydų bendruomenėje  Pesacho šventė buvo ne tokia linksma, kaip visada. Po pasveikinimų su Pesacho švente Panevėžio žydų bendruomenės pirmininkas Gennady Kofmanas  savo kalboje konstatavo, kad nėra ko labai linksmintis, nes vis dar neišspręstas klausimas dėl į nelaisvę paimtų Izraelio žydų likimo – neaišku ar daugiau nei 120 belaisvių yra gyvi.

Renginio akimirkos / PŽB nuotr.

Šventė vyko laikantis visų žydų tradicijų, skaitant Agada, kurioje pasakojama apie žydų išsivadavimą iš Egipto vergystės ir jų kelionę per dykumą, grįžtant į pažadėtąją žemę ir nešantis neraugintos tešlos duonos.

Renginio akimirkos / PŽB nuotr.

Bendruomenės vaikai klausė, kuo ši naktis skiriasi nuo kitų? PŽB pirmininkas jiems papasakojo, kad, skirtingai nuo kitų naktų, palydint Pesachą valgomi macai, karčios salotos ir t.t.

Bendruomenės šeimininkė paruošė ypatingą žydų klasikinį patiekalą – įdarytą žuvį  gefilte fish, kuri buvo specialiai paruošta Pesachui be hameco.

Renginio akimirkos / PŽB nuotr.

Šventės metu buvo skaitomas Kadišas, išgertas pirmasis košerinio vyno bokalas, nuplautos rankos ir paragautas Karpas (salotų gabaliukas pamirkytas sūdytame vandenyje).

Buvo skaitomos ištraukos iš Agados pagal tuometę žydų istoriją. Draugiškoje aplinkoje praėjo šventės „palydėjimas“.