Keturios dienos su Lietuvos žydų bendruomene 2017 gegužė

Sveiki atvykę į Vilnių, į Lietuvos žydų bendruomenę,

Tuojau pamatysite, kokia ji. Tai ne reklaminis filmukas, tai kiek pagrąžinta realybė. Pagražinta, nes nematyti to sunkaus kasdieninio darbo ir visų žmonių, kurie jį atlieka.

Ačiū jiems. Mes darome, klystame, suklumpame ir vėl darome. Bet mes esame. Tiesa, mūsų nedaug, mes skirtingi, kartais baramės, kartais bučiuojamės, bet mes esame visi kartu ir mes gražūs, gabūs, talentingi, mylintys, užsispyrę.  Mes – Lietuvos žydų bendruomenė, Lietuvos žydų šeima, mūsų valstybės dalis. Čia esame jau per šešis šimtmečius. Pergyvenome didžiausias negandas, katastrofas, bet  nepasidavėme ir išlikome. 
Kažką reikia po savęs palikti vaikams ir anūkams. Aš asmeniškai noriu palikti žydiškumą, savo ir savo protėvių istoriją ir darbus. Stengiuosi tai daryti kartu su bendruomene, nes žinau, kad vienai pačiai nepavyks. Manau, kad geriau daryti ir klysti, negu nieko nedaryti. 
Visiems linkiu sėkmės. Didžiuokimės mūsų Lietuvos žydų bendruomene.
 Jūsų,
Faina Kukliansky
Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė
*********

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės (LŽB) veikla yra plati ir įdomi, filmo kūrėjai nusprendė parodyti per keturias dienas fiksuotus vaizdus, norint parodyti daugiau, reikėtų kurti ,,serialą“.

Vienas svarbiausių bendruomenės tikslų – dėmesys ir rūpestis savo nariais, vaikais, paaugliais ir senjorais. Bendruomenės Socialinių programų departamento rūpestis ir globa skiriama Holokaustą išgyvenusiems, ligoniams, neįgaliems ir patiriantiems socialinę  atskirtį.

Pastarųjų metų svarbus darbo baras – unikalus Europoje medinių sinagogų žydų paveldas, filme rodomos restauruojamos sinagogos ir šventiški restauruotos Pakruojo sinagogos atidarymo vaizdai. Darbai atliekami drauge su Kultūros paveldo departamentu prie Kultūros ministerijos ir miestų savivaldybėmis.

Jei būtų kuriamas filmo tęsinys, į jį patektų daugiau jaunimo, studentų, jaunų šeimų klubų ir regioninių bendruomenių bei įvairių linksmų švenčių akimirkų.

             

© 2017 Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė