Seminaras mokytojams Kaune su Centropos organizacija

Seminaras mokytojams Kaune su Centropos organizacija

Vasario 19 – 21 d. Kaune vyko seminaras mokytojams, kurį organizavo Centropa bendradarbiaujant su Tarptautinės komisijos Sekretoriatu.

Trijų dienų seminaras „Taikomi metodai mokant apie Lietuvos žydų istoriją ir Holokaustą, naudojant Centropos medžiagą” buvo skirtas mokytojams ir švietimo darbuotojams.

Seminaro viešnia – J.E. Izraelio ambasadorė Lietuvoje Hadas Wittenberg Silverstein / TKS nuotr.

Pirmą seminaro dieną susirinkusius į Kauną švietimo darbuotojus aplankė Izraelio ambasadorė Lietuvoje Hadas Wittenberg Silverstein. Renginio viešnia papasakojo savo senelių istoriją, kuri tiesiogiai susijusią su Holokaustu. Ambasadorė parodė Yad Vashem institucijai skirtus „Liudininkų parodymų lapus“, užpildytus jos senelių, kurie šiuose dokumentuose liudija apie nužudytus savo šeimos narius.

Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas ir Tarptautinės komisijos Sekretoriato vadovo pavaduotoja Ingrida Vilkienė  / TKS nuotr.

Izraelio ambasadorės jautriai pradėtą pasakojimą Holokausto tema pratęsė Gercas Žakas, Kauno žydų bendruomenės pirmininkas, papasakodamas savo tėvo istoriją, susijusią su Šiaulių getu ir Štuthofo koncentracijos stovykla. Renginio svečias Gercas Žakas pasidalino mintimis apie tai, kaip tėvas, po karo, vengė bet kokio pokalbio apie išgyvenimus Holokausto metu, tačiau vyresniame amžiuje, pablogėjus sveikatai – žiaurūs prisiminimai apie išžudytą beveik visą šeimą sugrįždavo Gerco tėvui, sukeliant baimę ir riksmus.

Seminaro dalyviai ir svečiai / TKS nuotr.

Vėliau seminaro dalyviai lankėsi Sugiharos namuose – muziejuje: aplankė muziejaus ekspozicijas bei dalyvavo istoriko dr. Lino Venclausko paskaitoje „Lietuviško antisemitizmo priežastys ir pagrindimas“. Sekančią seminaro dieną vyko pažintis su Kauno IX forto muziejaus ekspozicijomis bei paruošta metodine medžiaga.

J.E. Izraelio ambasadorė seminaro dalyviams papasakojo savo senelių istoriją / TKS nuotr.

Trijų dienų renginyje mokytojai taip pat dalinosi patirtimi – kaip naudoja Centropos medžiagą bei sukurtą filmą apie Rananą Kleinšteinaitę ugdymo procese.

Renginyje dalyvavo 26 mokytojai ir švietimo darbuotojai iš visos Lietuvos. Seminaras organizuotas Centropos (Austrija) iniciatyva, bendradarbiaujant su Tarptautinės komisijos Sekretoriatu bei remiant Claims Conference organizacijai ir Europos Sąjungos Komisijai.