Ambasadorių kreipimasis

Ambasadorių kreipimasis

Matydami gąsdinančiai išaugusią antisemitinių išpuolių Lietuvoje bangą, Lietuvoje reziduojantys JAV, Izraelio ir Vokietijos ambasadoriai kreipėsi raštu į mūsų šalies Ministrę Pirmininkę Ingridą Šimonytę, prašydami ryžtingai pasipriešinti antisemitizmui ir visoms neapykantos formoms bei palaikymo ir apsaugos žydų bendruomenei.

Dalinamės J. E. ambasadorių kreipimosi tekstu:

Gerbiamoji Ministre Pirmininke,

Neseniai visi minėjome Valstybės dieną ir šventėme nepriklausomos Lietuvos atstovaujamas laisvės, demokratijos ir tolerancijos vertybes, tad norime atkreipti jūsų dėmesį į nerimą keliantį pastarosiomis savaitėmis kylantį antisemitinių incidentų skaičių.

Mūsų išpažįstamos bendros vertybės skatina mus susirūpinti dabartine antisemitinių išpuolių banga. Nuo akmenų, sviestų į žydų bendruomenės centrų langus Vilniuje ir Šiauliuose, nacių emblemų, nupieštų ant Vilniaus tilto ir buvusios sinagogos Dauguose, iki geto kaliniams pagerbti skirto paminklo nuvertimo Druskininkuose – šie įvykiai demonstruoja naują, nerimą keliantį elgesio  modelį.

Viliamės, kad aukšti Lietuvos valdžios pareigūnai ir parlamentarai pasisakys už tolerancijos ir įtraukties vertybes, palaikydami žydų bendruomenę, viešai demonstruodami Vyriausybės nuostatą, kad antisemitizmas ir visos neapykantos formos yra nepaprastai žalingi ir nepriimtini.

Tikimės, kad šiuo metu vykstantys policijos tyrimai dėl šių incidentų duos greitų rezultatų, o taip pat, atspindint jų keliamą grėsmę, bus padidinta policijos apsauga žydų bendruomenei svarbiose vietose, pavyzdžiui, bendruomenės centruose, mokyklose ir sinagogose.

Dėkojame už jūsų didžiulį dėmesį šiam mūsų kreipimuisi. Laukiame atsakymo ir mums bus didelė garbė kartu su jumis liudyti netoleranciją šiems nusikalstamiems veiksmams ir ginti mūsų šalis vienijančias demokratines vertybes bei idealus.

Pagarbiai,

Kara C. Mcdonald

JAV ambasadorė Lietuvoje

Hadas Wittenberg Silverstein

Izraelio ambasadorė Lietuvoje

Dr. Cornelius Zimmerman 

Vokietijos Federacinės Respublikos ambasadorius Lietuvoje