Tradicinis Liovos Taico atminimo turnyras vyks 14-tą kartą

Tradicinis Liovos Taico atminimo turnyras vyks 14-tą kartą

Vasario 4-ąją Šiaulių apskrities žydų bendruomenė Šiaulių sporto gimnazijos salėje organizuoja tradicinį Liovos Taicos (1952–2009) atminimo turnyrą. 2010 m. startavęs renginys vyksta jau 14-tą kartą. Šįkart, kaip minėjo Šiaulių apskrities žydų bendruomenės pirmininkas Sania Kerbelis, glaudžiai bendradarbiaujama su Lietuvos žydų bendruomenės „Makabi“ sporto klubu. Tad laukiama atvykstant dalyvių ir iš pastarojo klubo Vilniaus, Kauno, Klaipėdos bei kitų miestų skyrių.

Šaltinis: „Šiaulių kraštas”

Sporto entuziastas L. Taicas buvo gerai žinomas ne vien Šiaulių, bet ir Lietuvos sporto padangėje, kartu su bendraminčiais dalyvavo atkuriant Lietuvos „Makabi“ 1988–1989 metais. Makabiečiai buvo pirmieji Lietuvos atstovai, dalyvavę Tarptautinio olimpinio komiteto pripažįstamose varžybose – žygiavo su trispalve 1989 metais Izraelyje vykusios pasaulinės makabiados atidaryme, kurį stadione stebėjo 50 tūkstančių žiūrovų. Rašyta, jog toks lietuvių sugrįžimas į makabiadą po paskutiniojo jų dalyvavimo šiose žaidynėse 1935 metais, tapo ir pagrindiniu įvykiu, ir savotiška sensacija.

Šiemet turnyro Šiauliuose programa yra kiek siauresnė, nei ankstesniais metais. Dabar bus varžomasi trijų sporto šakų turnyruose: mažojo futbolo, krepšinio 3X3 ir paplūdimio tinklinio. Turnyro partneriai, kaip ir anksčiau, yra Šiaulių apskrities futbolo federacija, Šiaulių miesto savivaldybės Kūno kultūros ir sporto skyrius, sporto centras „Dubysa“, Šiaulių sporto gimnazija.

Turnyro organizaciniame komitete darbuojasi L. Taico duktė Rašella Galinienė (Taicaitė), į varžybas atvykdavo ir Izraelyje gyvenantys jo broliai –Shmuelis ir Becacelis.

„Makabi“ Šiaulių skyrius savo veiklą pradėjo 1921 metais. Tai buvo pirmoji taip gerai organizuota bei labai skaitlinga sporto organizacija mieste, kuri užsiėmė ne tik sportu (daugiausia reiškėsi lengvojoje atletikoje, futbole, bokse, stalo tenise, dviračių sporte, šachmatuose), bet vykdė ir kultūrinį bei švietėjišką darbą.Jau 1925 metais „Makabi“ turėjo savo stadioną, kai tuo tarpu kitos futbolo komandos dažniausiai žaisdavo Arklių rinkos (turgaus) aikštėje netoli Prūdelio.

„Makabi“ veikė iki pat tarybinės okupacijos, kai 1940 m. liepą ši organizacija ir jos skyriai (kaip ir kitos tautinės struktūros) buvo uždaryti. Jų vietoje imta steigti tarybinio modelio sporto sistemą.

Turnyras vyksta Lietuvos ir Šiaulių olimpinio 100-mečio metais, kai 1924 m. Lietuvos atstovai, tarp kurių buvo ir čia savo sportinį kelią pradėję, vėliau treniravęsi Kaune, šiauliečiai dviratininkai Isakas Anolikas ir Juozas Vilpišauskas, debiutavo vasaros olimpinėse žaidynėse Paryžiuje (Prancūzija).

Tradicinis Šiaulių apskrities žydų bendruomenės renginys šių olimpiečių paminėjimo renginys – dviračių žygis – bus įpintas į birželio 8 d. vyksiančios „Olimpinės dienos“ programą.

Rugsėjį kartu su Šiaulių apskrities futbolo federacija bus tęsiamas taipogi tradiciniu tapęs nuo 2021 m. vykstantis futbolo turnyras dėl Chaimo Frenkelio taurės.

Sporto varžybos / Michailo Rostovskio nuotr.