Tarptautinė Holokausto aukų atminimo diena Panevėžyje

Tarptautinė Holokausto aukų atminimo diena Panevėžyje

Praėjusį penktadienį Panevėžyje vyko minėjimas, skirtas paminėti Holokausto tragediją. Ši data siejama su 1945 metais sausio mėn., kuomet, dar tebevykstant antrajam pasauliniam karui, sausio 27 dieną buvo išlaisvinti Aušvico – Berkenau koncentracijos stovyklos  kaliniai. Didžiausioje nacistinės Vokietijos koncentracijos stovykloje, kuri buvo įkurtą Lenkijoje, Osvencimo mieste, nužudyta apie 1,5 milijono žmonių.

Renginyje dalyvavo Panevėžio miesto vicemerė Žibutė Gaivenienė, Panevėžio rajono mero pavaduotojas Edmundas Toliušis, „Rožyno“ bendruomenės pirmininkė Romualda Šerplienė, Vyturio progimnazijos moksleiviai ir mokytojai, Panevėžio m. žydų bendruomenės nariai ir darbuotojai.

Renginio akimirka / PŽB nuotr.

Mitingo dalyvių rankose matosi lentelės su užrašu „WE REMEMBER“ ir „MES PRISIMENAME“. Panevėžio miesto žydų bendruomenės pirmininkas Gennady Kofmanas, priminė susirinkusiems, kad 2005 metais Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje priimtas sprendimas sausio 27-ąją paskelbti Tarptautine Holokausto aukų atminimo diena. Holokausto dienos atminimo akcijos vyksta daugelyje šalių.

„Šiandien visas pasaulis mini Tarptautinę Holokausto dieną. Ši tragedija kuri įvyko per II pasaulinį karą, buvo suplanuota nacistinių vokiečių vadovybės. Buvo žudomi nekalti civiliai žmonės. Visas pasaulis pripažino, kad Holokaustas neturi būti užmirštas. Jus šiandiena rankose laikot WE REMEMBER, ką tai reiškia? Mes visi suprantame. Mes neturime užmiršti tų žmonių, kurie buvo žvėriškai nukankinti ir nužudyti. O tiems, kurie bando tai ištrinti iš šiuolaikinio jaunimo atminties – gėda!“, – kalbėjo G. Kofmanas.

Susirinkusieji tylos minute pagerbė nekaltų aukų atmintį.

Renginio akimirka / PŽB nuotr.

„Šiandien mes prisimename ir tuos, kurie, rizikuodami savo ir savo artimųjų gyvybėmis, gelbėjo žydus nuo neišvengiamos mirties“, – tęsė PŽB pirmininkas ir pristatė Vidmantą ir Janiną Markevičius – Lietuvos žydų gelbėtojo Juozo Markevičiaus, šalia savo septynių vaikų slėpusio ir devynių asmenų žydų šeimą, palikuonis.

Toliau atminties ceremonija tęsėsi prie paminklo „Geto vartai“. Holokausto metu pro šią vietą į mirtį  praėjo daugiau negu 10 tūkst. Panevėžio miesto ir jo apylinkių žydų. Iš viso Kurganavos miške, Žaliojoje Girioje ir Staniūnuose sušaudyta daugiau negu 13 tūkst. žydų.

Renginio akimirka / PŽB nuotr.