Briuselyje pristatyta naujausia informacija apie žydų bendruomenių situaciją Lietuvoje

Briuselyje pristatyta naujausia informacija apie žydų bendruomenių situaciją Lietuvoje

Praėjusią savaitę Europos Komisija Briuselyje surengė 5-ąjį darbo grupės posėdį, kuriame buvo tariamasi dėl ES kovos su antisemitizmu ir žydų gyvenimo puoselėjimo strategijos įgyvendinimo. Jame litvakams atstovavo Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė, advokatė Faina Kukliansky.

Tai  buvo pirmasis darbo grupės narių susitikimas su tragiškų spalio 7-osios įvykių, tai teroristinė grupuotė „Hamas“ užpuolė taikius Izraelio gyventojus.

Pirmąją darbo grupės dieną daugiausia dėmesio buvo skirta išpuolio prieš ES žydų bendruomenes padariniams ir veiksmams, kurių buvo imtasi Europos ir nacionaliniu lygmeniu, siekiant sumažinti per visą Europą nusiritusios didžiausios po Holokausto antisemitizmo bangos pasekmes.

Už europietiško gyvenimo būdo propagavimą atsakingas viceprezidentas Margaritis Schinas pradėjo susitikimą patvirtindamas ryžtingą Europos Komisijos įsipareigojimą užtikrinti, kad žydų gyvenimas ES galėtų ir toliau klestėti.

Antrąją dieną daugiausia dėmesio buvo skirta nacionalinių strategijų kūrimui ir įgyvendinimui. Jos parengtos pagal 2022 m. kovo 4 d. Tarybos išvadas dėl kovos su rasizmu ir antisemitizmu, kuriose valstybės narės įsipareigojo „plėtoti nacionalines kovos su antisemitizmu strategijas“.

Valstybių narių nacionalinės valdžios institucijos ir žydų bendruomenės pateikė naujausią informaciją apie įvykius savo šalyse. Situaciją Lietuvoje pristatė Užsienio reikalų ministerijos ambasadorius ypatingiems pavedimams Arvydas Daunoravičius.

Atsižvelgdama į ES kovos su antisemitizmu ir žydų gyvenimo puoselėjimo strategiją, Europos Komisija 2024 m. pirmąjį pusmetį pateiks kovos su antisemitizmu pažangos ataskaitą, kurioje bus remiamasi geriausia nacionalinių strategijų praktika.

Minint Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną, po šios sesijos buvo pristatyta Tarptautinio Holokausto atminimo aljanso (IHRA) chartija dėl vietovių apsaugos ir diskutuota apie tai, kaip geriausiai išsaugoti Holokausto aukų atminimo vietas ateities kartoms.

Susitikimo akimirkos nuotraukų galerijoje.