Ursula von der Leyen: „Niekada daugiau“ yra dabar“

Ursula von der Leyen: „Niekada daugiau“ yra dabar“

Sausio 27 d. minima Tarptautinė Holokausto aukų atminimo diena ir 79-osios Aušvico-Birkenau  nacių koncentracijos stovyklos išvadavimo metinės. Prieš šią skaudžius įvykius primenančią datą Europos Sąjungos prezidentė Ursula von der Leyen išplatino pareiškimą, kuriame pasmerkė visoje Europoje prasiveržusį antisemitizmą.

„Po niekingų „Hamas“ teroristinių išpuolių prieš Izraelį 2023 m. spalio 7 d. Holokausto atmintis įgavo naują prasmę. Europos žydai vėl gyvena baimėje: nė vienas iš tėvų neturėtų bijoti leisti savo vaikų į mokyklą. Iš žydų tyčiojamasi, priekabiaujama, jie puolami gatvėje, mokyklose bei universitetuose. Sinagogos buvo nuniokotos, žydų kapinės – išniekintos.

Neregėtas antisemitinių veiksmų šuolis, kurį matėme visoje Europoje, primena mums apie tamsiausią mūsų istorijos laiką. Tačiau dabar yra kitaip, nes mes visi palaikome žydų bendruomenes. Nėra vietos antisemitinei neapykantai, ypač čia, Europoje. Ir antisemitizmui nėra jokio pateisinimo, – teigia ES prezidentė pabrėždama, kad, praėjus trims kartoms po Šoa, vėl susidūrėme su iššūkiu, kai žydai priversti trauktis iš viešumos. – Privalome užtikrinti, kad žydų gyvenimas ir toliau būtų viešas. Negalime leisti, kad žydai būtų priversti slėpti savo tapatybę. Žydų gyvenimo puoselėjimas yra Europos Sąjungos kovos su antisemitizmu strategijos esmė“.

Ursula von der Leyen įsitikinusi, kad, praėjus beveik aštuoniems dešimtmečiams ir mirštant paskutiniams Holokaustą išgyvenusiems žmonėms, turime ieškoti naujų atminimo įamžinimo formų ir diegti naujus mokymo metodus. Vienas iš jų, ypatingai aktualus Lietuvai, buvo pristatytas šią savaitę Briuselyje vykusiame ES darbo grupės kovai su antisemitizmu susitikime, kuriame aktyviai dalyvavo ir  Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky. Naujoji programa – „Vietų, kuriose įvyko Holokaustas, tinklas“, kuris taps pavyzdiniu ES kovos su antisemitizmu strategijos veiksmu.

„Turime prisiminti, kaip viskas prasidėjo: antisemitizmas ir neapykanta atvedė į Šoa. Mūsų, europiečių, pareiga yra sukurti Europos Sąjungą, kurioje nebūtų antisemitizmo ir bet kokios kitos rasizmo ir diskriminacijos formos. Jei Europa nuvils žydus, Europa nuvils mus visus. Dabar tas laikas, kai daugiau – niekada!“, – pranešime teigia ES prezidentė Ursula von der Leyen.