Tarptautinis Teisingumo Teismas priėmė sprendimą byloje prieš Izraelį

Tarptautinis Teisingumo Teismas priėmė sprendimą byloje prieš Izraelį

Tarptautinis Teisingumo Teismas (TTT) penktadienį priėmė sprendimą byloje, kuri sulaukė viso pasaulio dėmesio. Septyniolikos teisėjų kolegija nurodė Izraeliui sudaryti sąlygas humanitarinei pagalbai patekti į Gazos Ruožą. Visgi, nurodymo Izraeliui sustabdyti karinį puolimą Gazos Ruože, kaip to prašė bylą inicijavusi Pietų Afrika, neišgirdome.

Šaltinis: BNS

Izraelis privalo imtis „neatidėliotinų ir veiksmingų priemonių, kad būtų sudarytos sąlygos teikti skubiai reikalingas pagrindines paslaugas ir humanitarinę pagalbą palestiniečių gyvenimo sąlygoms gerinti“, pareikšta Teismo sprendime. Taip pat buvo nurodyta, kad Izraelis turi užkirsti kelią bet kokiam galimam genocido kurstymui.

Izraelis turi imtis „visų jam priklausančių priemonių, kad užkirstų kelią tiesioginiam ir viešam kurstymui vykdyti genocidą ir už tai nubaustų“, nurodo TTT.

Teismas taip pat nusprendė, kad Izraelis turi stengtis apriboti žūtis ir žalą.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu genocido bylą pavadino piktinančia ir sakė, kad jo šalis ir toliau darys „viską, kas būtina“, kad apsigintų.

Palestiniečių teroristų grupuotė „Hamas“ penktadienį pasveikino TTT sprendimą, pavadino jį svarbiu ir teigė, kad jis „prisideda prie Izraelio izoliacijos“.

„(Tarptautinio) Teisingumo Teismo sprendimas yra svarbus įvykis, kuris padeda izoliuoti Izraelį ir atskleisti jo nusikaltimus Gazoje“, – sakoma grupuotės pareiškime.

Laikinosios priemonės

Dabar Teismas nesprendė, ar Izraelis vykdė genocidą Gazos Ruože, o tik priėmė sprendimą dėl Pietų Afrikos prašymo taikyti laikinąsias priemones.

Nors Izraelis prašė teismo atmesti bylą, teismo pirmininkė Joan Donoghue sakė, kad 17 teisėjų kolegija padarė išvadą, jog ji turi tinkamą jurisdikciją, todėl „negali patenkinti Izraelio prašymo atmesti bylą“.

Šešios laikinosios priemonės, kurių JT teismas nurodė Izraeliui imtis siekiant sumažinti civilių aukų skaičių Gazos Ruože, sulaukė plataus 17 teisėjų, tarp kurių buvo ir Izraelio atstovas, pritarimo.

Izraelio teisėjas Aharonas Barakas atskiroje nuomonėje rašė, kad „nors esu įsitikinęs, jog genocido faktas nėra tikėtinas“, jis balsavo už dvi priemones. Jis sakė, kad prisijungė prie daugumos, nurodžiusios Izraeliui susilaikyti nuo viešo kurstymo, „tikėdamasis, kad ši priemonė padės sumažinti įtampą ir atgrasys nuo žalingos retorikos“.

TTT Izraelį atstovaujantis teisėjas Aharonas Barakas / AP / Patricko Posto nuotr.

A. Barakas teigė balsavęs už priemonę dėl humanitarinės pagalbos užtikrinimo, tikėdamasis, kad ji „palengvins ginkluoto konflikto pasekmes labiausiai pažeidžiamiems asmenims“.

Per valandą trukusį teismo sprendimo skaitymą Hagoje Izraelis buvo kritikuojamas dėl nepaprasto jėgos panaudojimo Gazos Ruože, dėl to, kad aukščiausi pareigūnai kurstė visuomenę, dehumanizuodami palestiniečius, ir dėl dešimčių tūkstančių žuvusių ir sužeistų civilių teritorijos gyventojų.

J. Donoghue pradėjo posėdį Hagoje pažymėdama, kad Izraelio karas prieš „Hamas“ „lemia didžiules civilių aukas, plataus masto civilinės infrastruktūros sunaikinimą ir didžiosios daugumos Gazos gyventojų perkėlimą“.

„Teismas puikiai supranta regione vykstančios žmogiškosios tragedijos mastą ir yra giliai susirūpinęs dėl tebesitęsiančių žmonių žūčių ir kančių“, – sakė teisėja.

TTT pirmininkaujanti teisėja Joan Donoghue pradeda posėdį / AP / Patricko Posto nuotr.

Pietų Afrika sprendimu patenkinta

Pietų Afrika penktadienį pasveikino JT teismo sprendimą, kad Izraelis turėtų padaryti viską, ką gali, idant užkirstų kelią bet kokiems genocido veiksmams Gazos Ruože.

„Šiandiena žymi lemiamą tarptautinės teisinės valstybės pergalę ir svarbų etapą siekiant teisingumo palestiniečių žmonėms“, – pareiškė PAR Užsienio reikalų ministerija.

Sprendimas dėl esminio klausimo, ar gali būti, kad Izraelis vykdo genocidą, veikiausiai užtruks ne vienerius metus.

Pietų Afrika inicijavo bylą, tvirtindama, kad Izraelis pažeidžia 1948-aisiais po Holokausto pasirašytą Jungtinių Tautų genocido konvenciją.

Pretorija norėjo, kad TTT penktadienį priimtų vadinamąsias laikinąsias priemones – skubius nurodymus apsaugoti palestiniečius Gazos Ruože nuo galimų konvencijos pažeidimų.

TTT sprendžia valstybių ginčus, bet, nors jo sprendimai yra teisiškai privalomi ir negali būti skundžiami, jis neturi įgaliojimų juos vykdyti. Pavyzdžiui, praėjus mėnesiui nuo invazijos į Ukrainą pradžios jis nurodė Rusijai sustabdyti invaziją į Ukrainą, tačiau nesėkmingai.

B. Netanyahu jau anksčiau užsiminė, kad nesijaustų saistomas jokios TTT nutarties.

„Hamas“ savo ruožtu nurodė, kad laikytųsi paliaubų Gazos Ruože vykstančiame kare su Izraeliu, jei TTT įsakytų nutraukti pastarajam ugnį, o žydų valstybė paisytų tokio nurodymo.

Karas Gazos Ruože prasidėjo precedento neturinčiais teroristinės grupuotės „Hamas“ išpuoliais spalio 7 dieną, per kuriuos Izraelyje žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių.