Dabar ir prieš 80 metų: pagerbiami nužudyti žydų vaikai

Dabar ir prieš 80 metų: pagerbiami nužudyti žydų vaikai

Spalio 25-osios vakarą prie Šiaulių apskrities žydų bendruomenės pastato uždegtomis žvakutėmis pagerbti Izraelyje „Hamas“ teroristų nužudyti vaikai. Kartu tai buvo įžanga į lapkričio 5 dieną Šiauliuose vyksiantį Šiaulių geto „Vaikų akcijos“ 80-ųjų metinių minėjimą.

Živilė Kavaliauskaitė                                                                                                              Šaltinis: Šiaulių kraštas

Blogis kartojasi

Prie Šiaulių apskrities žydų bendruomenės pastato Izraelio karo aukos šį mėnesį pagerbtos antrą kartą. Pirmą kartą žydai, lietuviai, ukrainiečiai rinkosi į Izraelio palaikymo akciją spalio 9-osios vakarą, praėjus dviem dienoms po prasidėjusio karo.

„Norėjau pasiųsti žinutę, kad visi turime susimąstyti, kažką daryti, viskas priklauso nuo mūsų visų. Niekas negali sėdėti, laukti ir tikėtis, kad jo tai nepalies“, – sako Šiaulių žydų bendruomenės pirmininkas Sania Kerbelis. Jo teigimu, būtina atkreipti visuomenės dėmesį, kad netgi šiais laikais, kai, atrodo, žmonės labiau išprusę, civilizuoti, vis dėlto yra tų, kurie savo gyvenimą paskiria ne kurti, o žudyti.

Prie Šiaulių apskrities žydų bendruomenės pastato Izraelio karo aukos šį mėnesį pagerbtos antrą kartą / Gintarės Daknytės nuotr.

„Gegužės mėnesį su Lietuvos žydų bendruomenių vadovais, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininke lankiausi Izraelyje, ten būdami pradėjome planuoti vieno žiauriausių nusikaltimų žmogiškumui – „Vaikų akcijos“ Šiauliuose – 80 metų minėjimą. Net juodžiausiame sapne negalėjome susapnuoti, kad po kelių mėnesių tie įvykiai gali pasikartoti. Juk per visus minėjimus visi sako „daugiau niekada“, deja, niekada negali žinoti, kas bus už dienos, savaitės ar mėnesio. Tai, kas įvyko Izraelyje, galima prilyginti Holokaustui, atsirado dar viena masinių žudynių vieta, kur nužudyta per tūkstantį žmonių, tikslus skaičius iki galo nežinomas“, – sako S. Kerbelis.

Pasak S. Kerbelio, visos civilizuotos valstybės turėtų susimąstyti, kas vyksta Ukrainoje, kas vyksta Izraelyje: „Čia nėra vienos šalies kova su kita, iš tikrųjų čia yra civilizuotų žmonių kova prieš blogį. Išeitis yra viena – pasaulis turi susivienyti ir nugalėti tą blogį, kurį skeidžia „Hamas“, „Hezbollah“, Iranas, Rusija, Šiaurės Korėja. Žmonės turėtų pagalvoti, ar jie norėtų taip gyventi, kaip gyvena žmonės Irane, Afganistane ir panašiose teritorijose.“

Pagerbs prieš 80 metų nužudytus vaikus

„Golda Meir yra labai teisingai pasakiusi, kai jos paklausė, kada palestiniečiai susitaikys su izraeliečiais: tada, kada palestiniečiai pradės taip mylėti savo vaikus, kaip juos myli izraeliečiai“, – sako S. Kerbelis.

Lapkričio 5 dieną žydų bendruomenė minės dar vieną skaudžią sukaktį – Šiaulių geto „Vaikų akcijos“ 80-ąsias metines. Renginį organizuoja Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė su Šiaulių apskrities ir Šiaulių krašto žydų bendruomenėmis.

Į minėjimą atvyks Lietuvos žydų bendruomenių atstovai, ambasadoriai. S. Kerbelis tikisi, kad į minėjimą ateis ir nemažai šiauliečių.

12 valandą nužudytų vaikų atminimas bus pagerbtas prie paminklinio akmens Trakų ir Ežero gatvių sankryžoje, žyminčio antro Šiaulių žydų geto vartus.

12 valandą 30 minučių eisena pajudės Chaimo Frenkelio vilos-muziejaus link.

13 valandą Chaimo Frenkelio viloje-muziejuje prasidės nužudytų vaikų atminimo minėjimas. Minėjimo metu bus atidaryta Šiaulių apskrities žydų bendruomenės ir Izraelio Yad Vashem muziejaus specialiai šio tragiško įvykio 80-mečiui parengta paroda. Parodoje eksponuojamos Šiaulių gete „vaikų akcijos“ nužudytų vaikų nuotraukos, saugomos Izraelio Holokausto memorialo ekspozicijoje.

„Golda Meir yra labai teisingai pasakiusi, kai jos paklausė, kada palestiniečiai susitaikys su izraeliečiais: tada, kada palestiniečiai pradės taip mylėti savo vaikus, kaip juos myli izraeliečiai“, – sako Šiaulių apskrities žydų bendruomenės pirmininkas Sania Kerbelis / Gintarės Daknytės nuotr.

S. Kerbelis į renginį kviečia atsinešti ne žvakutę, o žaislą, kaip simbolį: „Žaislus mes galime pasigaminti, deja, vaikų prikelti nebegalime. Iš tų vaikų buvo atimta ne tik vaikystė, bet ir gyvybė. Iš jų galėjo išaugti tūkstančiai mokslininkų, kurie galėjo daug gero sukurti pasauliui, bet kažkas nusprendė, kad žydai neturėtų gyventi šiame pasaulyje.“

Vienas žiauriausių Holokausto nusikaltimų Šiauliuose įvykdytas 1943 metų lapkričio 5 dieną. Vadinamosios „vaikų akcijos“ metu iš žydų žiauriai atimti 725 vaikai ir prekiniais vagonais išvežti į Osvencimo koncentracijos stovyklą, ten vėliau buvo nužudyti.

„Kiti stebisi, kodėl žydai dažnai primena apie Holokaustą, žudynes? Dėl to, kad turi patirį, jog tai kartojasi“, – sako S. Kerbelis. Ir primena garsaus litvako rabino Salanterio, kuriam paminklas pastatytas Žagarėje, žodžius: kol dega žvakė, viską dar galima ištaisyti.