Kupiškyje – renginiai žydų bendruomenei atminti

Kupiškyje – renginiai žydų bendruomenei atminti

Rugsėjo mėnesį Kupiškyje prasidėjęs renginių ciklas skirtas buvusiai žydų bendruomenei atminti sulaukė didelio vietinių gyventojų ir svečių susidomėjimo. Vykdant Kupiškio rajono nevyriausybinių organizacijų koalicijos projektus „Kupiškio žydų bendruomenės atspindžiai“ ir „Kupiškėnų žydų bendruomenės palikimas“ bendrauta su mokytojais, mokiniais, muziejininkais, bibliotekininkais, visuomeninių organizacijų atstovais, kuriems rūpi savojo krašto istorija ir jos tęstinumas šiandieniniame gyvenime.

Kupiškio etnografijos muziejuje, pristatant leidinį „Kupiškio žydų bendruomenės atspindžiai. Kupiškėnų atsiminimai apie žydų bendruomenę“ ir leidinio iliustracijų parodą „Kupiškio žydų bendruomenė. Praeities ir dabarties sąsajos“.

Kupiškio etnografijos muziejuje ir Kupiškio rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje buvo pristatytas kraštotyros leidinys „Kupiškio žydų bendruomenės atspindžiai. Kupiškėnų atsiminimai apie žydų bendruomenę“, parengtas projekto vadovės, Kupiškio etnografijos muziejaus muziejininkės istorikės Aušros Jonušytės, surinkusios prieš dvidešimt metų jos vadovautų jaunųjų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos muziejininkų užrašytus senolių prisiminimus. Leidinyje atspausdinti ne tik pasakojimai apie glaudžią ir kaimynišką tarpukario laikmečio lietuvių bendrystę su žydais, bet ir Kupiškio meno mokyklos Dailės skyriaus mokinių pieštos iliustracijos, svariai papildžiusios leidinį. Knygos pristatymo metu jaunieji Kupiškio dailininkai eksponavo iliustracijas parodoje „Kupiškio žydų bendruomenė. Praeities ir dabarties sąsajos“.

Kupiškio etnografijos muziejuje. Kupiškėnai apžiūri mokinių iliustracijų parodą.

Renginio Kupiškio bibliotekoje metu Žydų valgius pristatė ir jais vaišino „Beigelių krautuvėlės“ edukacinių programų vadovė Dovilė Rūkaitė. Prasmingu kelių institucijų bendradarbiavimo darbu džiaugėsi Kupiškio rajono nevyriausybinių organizacijų koalicijos valdybos pirmininkė Marytė Semaškienė, Meno mokyklos ir bibliotekos vadovai Daiva Šakickienė bei Algirdas Venckus.

Kupiškėnai Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejuje.

Bibliotekoje į renginio sumanytojus ir organizatorius kreipėsi Panevėžio miesto žydų bendruomenės pirmininkas Gennadijus Kofmanas. Svečias iš Panevėžio perdavė Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkės Fainos Kukliansky padėką Aušrai Jonušytei ir kupiškėnams, sakydamas, kad ką ji dirba yra labai svarbu, ir ją mes turime palaikyti ir paremti būsimuose darbuose, nes jie skatina žmonių tarpusavio pagarbą ir toleranciją.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKupiškio rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje. Panevėžio miesto žydų bendruomenės pirmininkas Genadijus Kofmanas dėkoja projektų vadovei ir leidinio „Kupiškio žydų bendruomenės atspindžiai. Kupiškėnų atsiminimai apie žydų bendruomenę“ sudarytojai Aušrai Jonušytei. 

Prie Vilniaus rajono Maišiagalos kun. Juzefo Obrembskio gimnazijos.

Lietuvos žydų genocido atminimo dieną Kupiškio rajono nevyriausybinių organizacijų koalicijos, Meno mokyklos mokytojai ir mokiniai, muziejininkai paminėjo kartu su Vilniaus rajono Maišiagalos kun. Juzefo Obrembskio gimnazijos moksleiviais metu. Maišiagaliečiams buvo pristatytas kupiškėnų leidinys bei knygos iliustracijų paroda. Istorikė A. Jonušytė apžvelgė Kupiškio žydų bendruomenės veiklą ir tragišką jos likimą Antrojo pasaulinio karo pradžioje, sunaikintos bendruomenės atminimo įamžinimo projektus. Gimnazijos vadovė Violeta Brodovska priminė rugsėjo 23-osios svarbą ir kiekvieno iš mūsų pareigą išsaugoti istorinę atmintį bei pagarbą žuvusiems.

Kupiškio etnografijos muziejuje, leidinio „Kupiškio žydų bendruomenės atspindžiai. Kupiškėnų atsiminimai apie žydų bendruomenę“ pristatymo metu. Iš kairės: Kupiškio etnografijos muziejaus muziejininkė istorikė Aušra Jonušytė ir Aldona Šapiro.

Tą dieną buvo aplankytas Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus. Kupiškėnai, meno mokyklos mokiniai su įdomumu klausėsi muziejininkės-edukatorės Gintarės Žuravliovaitės pasakojimo, domėjosi žydų gelbėtojais ir išgelbėtųjų likimais. Turėjo galimybę susipažinti su Samuelio Bako kūryba.

Daugiau renginių akimirkų – nuotraukų galerijoje.