Kaune pagerbtos žudynių aukos

Kaune pagerbtos žudynių aukos

Jau daugiau nei 35-ius metus paskutinį spalio sekmadienį Kauno žydų bendruomenės nariai susirenka IX forte prisiminti ir pagerbti Didžiosios akcijos aukas. Savaitgalį Kaune buvo pagerbtos ir teroristinės organizacijos “Hamas” Izraelyje nužudytos nekaltos aukos.

Kauno IX forto memoriale buvo pagerbtos “Didžiosios akcijos” aukos / KŽB nuotr.

Didžioji akcija – didžiausios Kauno geto gyventojų žudynės – buvo įvykdyta 1941 m. spalio 28-29 d. Visiems geto gyventojams, apie 27 000 žmonių, buvo įsakyta susirinkti spalio 28 d. 6 valandą ryto vietoje, kuri tuomet buvo Demokratų aikštė. Jiems pranešta, kad tai gyventojų surašymas, kuriame visi privalo dalyvauti, jei ką nors ras pasilikusį namuose, jis bus nušautas.

Taigi nuo pat ankstyvo ryto stingdančiame šaltyje Kauno geto žydai stovėjo ir laukė…

Atranka prasidėjo 9-ą ryto ir truko visą dieną. Žmonės buvo statomi į kolonas ir varomi pro gestapininką Helmutą Raucą, kuris siuntė juos į kairę arba į dešinę. Iš pradžių jie net gerai nenutuokė, ką reiškia tie jo tariami „į dešinę, į kairę…“, palydimi balta pirštine apmauto piršto gesto, – kuri pusė gera, kuri bloga, kuri – kelias į mirtį, kuri – į gyvenimą (bent kažkokiam laikui).

Patekusiems į dešinę pusę vakare buvo leista grįžti į namus, tačiau jie dėl to nedžiūgavo, atvirkščiai, gete tvyrojo niūri, slogi nuotaika, kiekviename namelyje, kiekviename žmonių prigrūstame kambarėlyje kažko trūko…

Atsidūrusieji kairėje buvo užrakinti nakčiai, o ryte nuvaryti į IX fortą ir sušaudyti iš anksto iškastuose didžiuliuose grioviuose.

Pasak SS štandartenfiurerio Karlo Jägerio raporto, 1941 m. spalio 29 d. IX forte nužudyta 9200 žydų: 2007 vyrai, 2920 moterų ir 4273 vaikai.

Žudynes vykdė vokiečių gestapininkai ir lietuvių 1-ojo (buvusio Tautos darbo apsaugos -TDA) bataliono policininkai.

Nuo tų tragiškų įvykių prabėgo daugiau nei aštuoniasdešimt metų, tačiau pasaulis, panašu, šios pamokos neišmoko. Antraip XXI amžiuje nesirinktume pagerbti „Hamas” teroristų Izraelyje nužudytų aukų.

Savaitgalį Kaune įvyko jautri solidarumo akcija, kurios metu buvo uždegtos 1400 žvakučių, skirtų 1400 brutaliai išžudytų gyvybių, kai spalio 7-osios dienos rytą „Hamas” teroristai įsiveržė į Izraelį.

Atminimo renginių akimirkos – nuotraukų galerijoje.