Pirmą kartą į Lietuvą – ieškoti savo šaknų

Praėjusią savaitę iš JAV į Lietuvą atvyko Nancy Sasson – amerikietė, mūsų šalyje ieškanti savo šaknų. Moters turimais duomenimis, jos senelis ar net prosenelis gyveno Panevėžyje, todėl Nancy su aštuoniolika metų nematyta drauge iš Lietuvos Vaida Zlatkute bei iš Izraelio atvykusiu gidu Edvardu išsiruošė į šį Aukštaitijos miestą.

Panevėžio miesto žydų bendruomenės centre juos svetingai pasitiko bendruomenės pirmininkas Genadijus Kofmanas.

„Nuoširdus,  šiltas žmogus, tiek daug nuveikęs Lietuvos žydų bendruomenės labui”, – gražių žodžių negailėjo V. Zlatkutė.

Edvardas ir Genadijus pakvietė viešnias į ekskursiją – parodė žydams svarbias vietas, išsamiai papasakojo Lietuvos žydų istoriją, jų indėlį šalies kultūrai ir skaudžią dalią.

Eidama gatvėmis, kuriomis galbūt vaikščiojo jos protėviai, Nacy sujaudinta klausėsi pasakojimų.

„Likom sužavėtos Genadijus atsidavimu žydų bendruomenei, jo surinktais archyvais, iniciatyva burti žmones, pastatytais paminklais, žyminčiais svarbias vietas, kapines, jo meile Lietuvai ir aistra gyvenimui, – įspūdžiais dalijosi V. Zlatkutė. – Džiaugiausi girdėdama, kaip Genadijus vertina lietuvių ir žydų draugystę. O kiek dar daug nepadarytų darbų ir ateities planų turi ši bendruomenė ir jos pirmininkas!”

Moterys pasakoja daug sužinojusios apie žydų bendruomenę ir šią Lietuvos istorijos dalį. Buvo apdovanotos draugiškumo simboliu – artėjančioms Pesacho šventėms kepama ypatinga duona – macais.

Nancy tikisi dar sugrįžti į Lietuvą ir surasti duomenų apie savo protėvius.