Retenybe tapusi sidabro moneta įžiebė aistras: izraeliečiai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą

Retenybe tapusi sidabro moneta įžiebė aistras: izraeliečiai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą

Tai – kruopščiai suplanuota afera, leisianti pralobti nedideliam asmenų ratui. Tokiais kaltinimais drabstosi kai kurie kolekcininkai, nespėję įsigyti Lietuvos banko išleistos Vilniaus Gaonui skirtos proginės monetos.

Lietuvos banko atstovams tokia numizmatų reakcija atrodo keista, nes išankstinėje prekyboje internete po dvi monetas galėjo įsigyti visi norintieji. Lietuvos bankas šią sidabrinę monetą oficialiai išleido spalio 20-ąją, bet tądien banko kasose sostinėje ir Kaune nepasirodė nė viena. Užtat pasipylė perpardavinėtojų pasiūlymai. Pirmosiomis dienomis šią monetą, kurią centrinis bankas pardavinėjo po 62 eurus, dar buvo galima įsigyti už porą šimtų eurų, vėliau kaina tik kilo.

Po savaitės interneto aukcione eBay.com už šią kolekcinę monetą jau buvo prašoma net 990 JAV dolerių (846 eurų), o lietuviškame pardavimo portale vienas pardavėjas ją siūlė už 1500 eurų. Tiesa, pastarasis buvo pavienis išsišokėlis, nes netrūko monetą parduodančių už 500–600 eurų.

Bet neabejojama dėl vieno – kaina tik augs. Izraelyje kilo pyktis Tuo, kad Lietuvos banko kasų net nepasiekė taip geidžiamos monetos, pasipiktino ir Izraelio piliečiai – mat ši numizmatinė vertybė skirta rabino Elijo ben Saliamono Zalmano 300-osioms gimimo metinėms. Šis išminčius laikomas viena iškiliausių asmenybių ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio žydų istorijoje.

Apie monetos išleidimą ir svarbą vyriausybės posėdyje kalbėjo net lietuviškų šaknų turintis Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu. Izraelio žurnalistas Shimonas Brimanas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad pareigūnai ištirtų, ar ši situacija nebuvo suplanuota tam tikrai asmenų grupei siekiant pasipelnyti.

Jo manymu, tokį tyrimą atlikti paprasta – tereikia patikrinti, kas ir kada supirko monetas. „Man akivaizdu, kad tai – suplanuota afera, – „Lietuvos rytui“ sakė Sh.Brimanas. – Tokia pat mintis sukasi ir mano draugų kolekcininkų galvose.“ Izraelio žurnalistas baksnojo į perpardavinėjus ir piktinosi: „Kaip latviui pavyko gauti keliasdešimt monetų? Jis eBay.com portale jų pardavė jau 30!“ Sh.Brimanas įsitikinęs, kad visame pasaulyje žinomam išminčiui skirtas monetų tiražas specialiai sumažintas iki pustrečio tūkstančio: „Paklausa dėl šios priežasties dar didesnė, todėl perpardavinėtojų užsiplėšta kaina tik augs.“

skaityti plačiau