Gyvybingi ryšiai su Izraeliu – naudingi Lietuvai

Gyvybingi ryšiai su Izraeliu – naudingi Lietuvai

 Rugsėjo 13 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Izraelio Parlamento (Kneseto) pirmininku Yuli-Yoel Edelsteinu. Susitikime aptarti dvišaliai santykiai, Izraelio bendradarbiavimas su Europos Sąjunga, saugumo situacija ir Rusijos keliama geopolitinė įtampa, Artimųjų Rytų taikos procesas.

Šalies vadovė pabrėžė, jog Izraelis yra puikus pilietinės vienybės, meilės tėvynei ir atsakomybės ją ginti pavyzdys. Tai svarbiausias Lietuvos partneris Artimųjų Rytų regione, su kuriuo mus sieja ne tik gyvybinga litvakų bendruomenė, bet ir intensyvūs ryšiai beveik visose srityse.

Pasak Prezidentės, tiek Lietuva, tiek Izraelis siekia kurti žiniomis, inovacijomis ir aukštosiomis technologijomis grįstas ekonomikas. Todėl itin perspektyvios bendradarbiavimo sritys yra moksliniai tyrimai, gyvybės mokslai, skaitmeninės ir finansinės technologijos. Lietuva kartu su Izraeliu vykdo 17 bendrų mokslinių tyrimų projektų pagal ES „Horizontas 2020“ programą. Mūsų šalyje sėkmingai veikia Izraelio įmonės „Teva/Sicor Biotech“ ir „WIX“.

Dėl itin pažangios IT infrastruktūros ir vieno iš palankiausių Europoje teisinių reguliavimų Lietuva tampa „FinTech“ centru regione. Šiuo metu čia savo veiklą pradeda 3 minėtoje srityje dirbančios Izraelio įmonės.

Susitikime šalies vadovė taip pat atkreipė dėmesį į Rusijos agresyvaus puolamojo pobūdžio pratybas „Zapad 2017“, kurios rengiamos nesilaikant tarptautinių skaidrumo reikalavimų, slepiant jų tikrąjį mastą ir karių skaičių. Prezidentės teigimu, toks Rusijos atvirai prieš Vakarus nukreiptas elgesys, kuriuo siekiama gąsdinti ir bauginti, yra grėsmė visai tarptautinei bendruomenei.

Pasak valstybės vadovės, destabilizuojantis Rusijos vaidmuo yra pastebimas ir Izraelio kaimynystėje. Rusijos veiksmai Sirijoje kelia dar didesnę įtampą Artimųjų Rytų regione ir trukdo konstruktyviai spręsti kruviną, daug aukų pareikalavusį konfliktą.

Prezidentė padėkojo Izraeliui už aktyvų bendradarbiavimą gynybos ir kibernetinio saugumo srityse, partnerystę modernizuojant šalies ginkluotę bei karinę techniką. Šios valstybės ambasada taip pat aktyviai prisijungė prie Prezidentės inicijuotos socialinės kampanijos „Už saugią Lietuvą“.

Prezidentės spaudos tarnyba