Izraelio Valstybės Parlamento Pirmininkas Vilniuje apdovanojo Pasaulio Tautų Teisuolių šeimą

Izraelio Valstybės Parlamento Pirmininkas Vilniuje apdovanojo Pasaulio Tautų Teisuolių šeimą

Vilnius, rugsėjo 13 d. Lietuvoje su oficialiu vizitu viešintis Izraelio Valstybės Parlamento Pirmininkas Yuli-Yoel Edelstein kartu su Izraelio Valstybės ambasadoriumi Lietuvai Amir Maimon Vilniaus Sholomo Aleichemo ORT gimnazijoje surengtos ceremonijos metu apdovanojo Pasaulio Tautų Teisuoliais pripažintų Ignacy Bujel (1889 – 1978) ir Katarzyna Bujel (1893 – 1972) šeimą.

Ignacy ir Katarzyna Bujel Pasaulio Tautų Teisuolių vardą pelnė už tai, kad Antrojo pasaulinio karo metais savo namuose gelbėjo 24-verių metų žydų kilmės vilnietės Feigos Dusiackos gyvybę.

1941 m. vasario 13 d. Vilniaus geto kalinių mirtininkų grupė buvo vežama šaudyti į Panerius. Jų tarpe buvo ir 24-erių vilnietė Feiga su mama Asne ir seserim Perla. Panerių miške temo, spigino šaltis. Prasidėjus šaudymams Feiga krito į duobę tarp nužudytų kūnų. Stebuklo dėka kulka jos nekliudė. Dėl stingdančio šalčio policininkai greitai pasišalino. Prasibrovusi pro sušaudytus kūnus Feiga išlipo iš duobės ir miškais bėgo link Vaidotų kaimo. Čia ji susirado namą, kuriame vaikystėje su broliais ir seserim leisdavo vasaras. Ji pasibeldė į Bujelių namų duris ir iškart buvo priglausta. Nepaisant, atrodytų, pasitraukusio pavojaus, į Bujelių namų duris pradėjo belstis policininkai, kurie greičiausiai ieškojo žydų. Katarzyna Bujel greitai liepė Feigai lipti ant pečiaus, o savo dviems dukroms Kristinai ir Leokadijai gultis ant jos ir apsimesti miegančiomis. Policininkai nerado žydaitės ir pasitraukė. Feiga buvo išgelbėta.

Pasaulio Tautų Teisuoliais Bujelių šeima pripažinta po mirties, tad apdovanojimą priėmė tiesioginės 1941 metų vasario 13 d. liudininkės, dvi Bujelių dukros, Kristina Kovalevska ir Leokadija Chaninovič.

 Į Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazijoje susirinkusius svečius bei Pasaulio Tautų Teisuolių artimuosius ceremonijos metu kreipėsi Lietuvos Respublikos Seimo pirmininko pavaduotoja Irena Šiaulienė, J. E. arkivyskupas Gintaras Grušas, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky ir Izraelio valstybės parlamento Pirmininkas Yuli-Yoel Edelstein. Į iškilmingą apdovanojimų ceremoniją iš Prancūzijos atvyko išgelbėtos Feigos Dusiackos dukros Ana ir Kotia Dobieckos.

Pasaulio Tautų teisuolio vardą Izraelio valstybė suteikia žmonėms, kurie Antrojo pasaulinio karo metais labai rizikingomis aplinkybėmis gelbėjo persekiojamus žydų tautybės asmenis. Jeruzalėje įsikūres memorialinis institutas Jad Vašem žydų gelbėtojus apdovanoja Pasaulio Tautų Teisuolių garbės raštais ir medaliais, kuriuose išgraviruoti žodžiai „Išgelbėjęs vieną gyvybę, išgelbėja visą pasaulį“.

2017 m. sausio 1 d. duomenimis 891 Lietuvos piliečiai yra pripažinti Pasaulio tautų teisuoliais.