LŽB Pranešimas spaudai

2016-11-09

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė įsijungia į pasaulinį žydų Šabo chalos kepimo projektą.

Vilniuje lapkričio 10d. kartu keps chalas daugiau nei 60 moterų ir mergaičių. Viso pasaulio žydai šiemet, jau trečius metus iš eilės rengs chalos kepimo ir Šabo sutikimo vakarus savo bendruomenėse. Šiame užburiančiame renginyje dalyvauja 1006 pasaulio miestai, o Vilnius – vienas jų. Prie pasaulinio “The Shabbos Project” prisijungia ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė, lapkričio 10 d. rengdama nepaprastą žydiškos duonos – chalos kepimo vakarą, kartu su bendruomenės nariais ir brangiais draugais.

Chala – tai ypatinga, Šabui ir šventėms žydų šeimose kepama duona. Visa paruošimo, atplėšimo ir kepimo reikšmė glaudžiai siejasi su tradicijom ir religija. Pavadinimas pirmiausia reiškė kepalėlį ar paplotėlį iš atskirto atnašai pirmosios tešlos gabalėlio, kaip rašoma Tanakhe, knygoje Bamidbar (Skaičių), ir tai vienas pirmųjų įsakų izraelitams, jiems ruošiantis dykumoje įeiti į Pažadėtąją žemę: „Iš pirmosios tešlos atidėsite atnašai chalą kaip atidedate atnašą kūlės grūdų“. (Bamidbar 15:20)

Renginio metu bus pristatomos Šabo sutikimo istorijos, skambės jidiš melodijos ir giesmės, minkoma tešla ir kepamos klasikinės Šabo chalos. Duonos kepimui vadovaus Vilniaus rabino žmona, ponia Ester Izakson. Ji pristatys chalos atskyrimo ceremoniją, vadinamą hafrašat chalva,  vieną iš trijų pagrindinių įsakų, įpareigojančių moteris.

Mieles pradedam kildinti lapkričio 10 d. nuo 18.00 val. „Beigelių krautuvėlėje“, Pylimo g. 4, Vilniuje.

Renginyje dalyvauja Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky su šeima, užsienio šalių ambasadų atstovai ir svečiai.

Šiais metais Lietuvos kultūros taryba remia Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės siekį atgaivinti žydiškos chalos kepimo tradiciją įvairiuose Lietuvos regionuose.

Daugiau informacijos: Dovilė Rūkaitė, LŽB projektų vadovė,projects@lzb.lt

http://www.lzb.lt/2016/11/08/3-pynes-3-chalos-3-kartos/

http://www.lzb.lt/2016/11/07/chala-tai-ypatinga-zydu-duona/
Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė

Pylimo g. 4

LT-01117 Vilnius

Tel. +370 5 261 3003
info@lzb.lt

www.lzb.lt