Prezidentė pasiūlė, kad Lietuva tarpininkautų derybose tarp Izraelio ir Palestinos

Spalio 20 d. (BNS). Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasiūlė Palestinos vadovui Mahmoudui Abbasui (Mahmudui Abasui), kad Lietuva tarpininkautų taikos derybose tarp Izraelio ir Palestinos.

„Maža valstybė, būdama (Jungtinių Tautų) Saugumo Tarybos nare, galime prisidėti prie taikos proceso. Tą ir pasiūliau, kad netgi ir Lietuva galėtų dalyvauti, jeigu toks noras būtų iš abiejų pusių ir mumis pasitikėtų“, – po susitikimo su Palestinos prezidentu antradienį sakė D.Grybauskaitė. Jos pasisakymo įrašą išplatino prezidentės spaudos tarnyba.

Vizito metu D.Grybauskaitė sakė gavusi patikinimų, kad nei Izraelis, nei Palestina nėra suinteresuota įtampos eskalavimu. Tačiau, pasak šalies vadovės, abi pusės nesėda prie derybų stalo ir nekalba tiesiogiai, o tai „yra didžiausia problema“. Prezidentė pabrėžė, kad Lietuva supranta Palestinos siekį tapti nepriklausoma. „Mums taip pat buvo svarbu, kaip ir jiems, sugebėti gyventi šalia didelės valstybės“, – nurodė D.Grybauskaitė. ,,Lietuva supranta abi puses. Supranta tą skausmą, nerimą ir įtampas, kurios periodiškai kyla tarp dviejų valstybių“, – sakė ji. Šalies vadovė tvirtino, kad M.Abbasas yra taikus žmogus, daug padaręs taikos tarp dviejų valstybių labui. „(Jis) dabar yra pasirengę kalbėti, bet turbūt ne visi iki galo yra pasirengę tam pokalbiui“, – pridūrė D.Grybauskaitė. Jos vizitas vyksta regione tvyrant įtampai dėl naujo smurto proveržio, kuris pastarosiomis savaitėmis nusinešė dešimtis gyvybių.

Neramumų metu buvo nužudyti mažiausiai 42 palestiniečiai ir 8 izraeliečiai.