Lietuva ir Izraelis galėtų bendradarbiauti verslo, mokslo, švietimo, inovacijų srityse, sako D.Grybauskaitė

Spalio 20 d. (BNS). Lietuva ir Izraelis galėtų bendradarbiauti verslo, mokslo, švietimo, informacinių technologijų, atsinaujinančios energetikos srityse, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė. Oficialaus vizito Izraelyje metu atidarydama pirmą kartą čia vykstantį Pasaulio lietuvių ekonomikos forumą (PLEF), subūrusį verslo ir politikos lyderius, prezidentė pabrėžė, jog šiam bendradarbiavimui šiuo metu yra pats tinkamiausias laikas.

„Visi kartu – verslo ir valdžios desantas Izraelyje padedame šios šales  verslininkams ir mokslininkams atrasti Lietuvą – modernių ir unikalių idėjų, galimybių ir sumanių žmonių šalį. Mūsų konkurencingumas nuolat didėja, o šalies ekonomika – viena sparčiausiai augančių visoje ES. Todėl nėra tinkamesnio laiko, nei dabar, pasinaudoti Lietuvos ir Izraelio santykių teikiamais pranašumais ir rasti unikalių būdų bendradarbiauti verslo, mokslo, švietimo, informacinių technologijų ir inovacijų srityse“, – pranešime spaudai antradienį  teigė prezidentė.

PLEF dalyvauja daugiau kaip 100 mūsų šalies ir Izraelio verslo ir politikos atstovų, didžiausių Izraelio verslo kompanijų vadovai. Renginyje pristatoma ekonominė Lietuvos situacija, verslo aplinka, investavimo mūsų šalyje galimybės. Pirmą kartą Izraelio verslo sostinėje vykstančiame forume mūsų šalies mokslininkai, verslininkai ir politikos atstovai pristato inovatyvius elektroninės valdžios ir mobilaus ryšio sprendimus, medicinos paslaugų turizmą, startuolius, mokslinių tyrimų atviros prieigos centrų galimybes.

Kaip nurodo Prezidentūra, Lietuvos ir Izraelio mokslininkai jau dabar kartu įgyvendina daugiau kaip 60 mokslinių tyrimų projektų, tačiau, Prezidentės teigimu, šis bendradarbiavimas galėtų būti dar intensyvesnis.

„Lietuva – viena labiausiai išsilavinusių valstybių ES, Izraelis –viena daugiausiai mokslui ir tyrimams lėšų skiriančių šalių pasaulyje, lyderė informacinių technologijų srityje. Todėl, panaudojus mūsų šalių stiprybes, kartu galime tapti išskirtine ir konkurencinga jėga visame regione“, – sakė D.Grybauskaitė.

Anot Lietuvos vadovės, dar viena „daug neišnaudotų galimybių teikianti niša“ yra atsinaujinantys energetiniai ištekliai: Lietuva gamina ir eksportuoja aukšto efektyvumo saulės modulius, o Izraelis siekia padidinti atsinaujinančių energetinių išteklių panaudojimą. Prezidentūra pažymi, kad Izraelis sulaukia dvigubai daugiau rizikos kapitalo investicijų nei Jungtinės Valstijos ir pirmauja pasaulyje pagal startuolių skaičių, taip pat pirmauja pagal inovacijas ir aukštąsias technologijas, turi puikiai išplėtotus mokslo ir verslo ryšius visame pasaulyje. Šalies vadovė renginyje pabrėžė, kad Lietuva siekia ir toliau stiprinti ekonominius ryšius su pažangia ekonomika garsėjančiu Izraeliu.

D.Grybauskaitės globojamas PLEF vyksta 7-ąjį kartą, anksčiau renginys jau buvo organizuotas Čikagoje, Londone ir Vilniuje. Oficialaus vizito Izraelyje metu Lietuvos prezidentė taip pat susitiks su didžiausių šios šalies verslo kompanijų vadovais