Izraelio ambasadorių į Švenčionis pritraukė rajono herbas su žuvelėmis

Izraelio ambasadorių į Švenčionis pritraukė rajono herbas su žuvelėmis

Galina ROMANOVA

Praėjusį ketvirtadienį, spalio 1 d., Švenčionių rajone visą dieną svečiavosi pirmasis Izraelio ambasadorius Lietuvoje (pati Izraelio ambasada atidaryta Vilniuje dar tik šiais metais, 2015 m. kovo 12 d.) Jo ekscelencija Amir Maimon su asistente Ana Maizel. Ambasadorius atvyko Švenčionių rajono savivaldybės tarybos nario Dariaus Veličkos kvietimu ir kaip ir priklauso jo rango atstovui buvo sutiktas su visa pagarba.

Oficialaus priėmimo metu Švenčionių rajono savivaldybėje meras Rimantas Klipčius, administracijos skyrių vadovai labai sąžiningai pristatė rajoną, kuo jis galėtų būti įdomus užsieniečiams – ir kaip turizmo, ir kaip abipusiai naudingo investavimo objektą.

Atvykusiam garbingam svečiui, atrodo, labiausiai rūpėjo žydų problemos: kad būtų tinkamai įvertintas jų indėlis prisidedant prie mūsų rajono ir Lietuvos ekonominio vystymosi ir klestėjimo prieškario laikotarpiu, kad čia gyvenusių ir vėliau nukentėjusių nuo tragedijos (Holokausto) žydų atminimas būtų deramai saugomas – kad žydų laidojimo vietose būtų laikomasi visų žydų tradicijų ir kad ten visada būtų ideali tvarka.

Įdomu buvo klausytis ir ambasadoriaus A. Maimon prisipažinimo apie tai, kad susidomėti mūsų rajonu jį privertė mūsų patrauklus herbas su jame pavaizduotomis žuvelėmis. Jis taip pat vaizdingai dalinosi įspūdžiais, kaip netoli Pabradės pamatęs žvejį su laimikiu ir pats nusprendė pabandyti savo laimę su meškere rankose, bet jam sekėsi prasčiau.

Po priėmimo savivaldybėje Jo ekscelencija Amir Maimon su jį lydinčia delegacija iki pietų pabuvojo Švenčionių vaistažolių fabrike ir Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijoje, po pietų apsilankė UAB „Intersurgical“ ir Meškerinės kaime esančiame Žuvininkystės tarnybos prie LR Žemės ūkio ministerijos Žuvivaisos skyriaus Žeimenos poskyryje.

Autorės nuotraukos.

DSCN2226

Oficialus priėmimas Švenčionių savivaldybėje. Iš kairės į dešinę: tarybos narys Valdemaras Kasperovičius, vertėja Sandra Burokaitė, Švenčionių žydų bendruomenės pirmininkas Moisiejus Šapiro, ambasadoriaus asistentė Ana Maizel, Jo ekscelencija ambasadorius Amir Maimon, rajoną pristatantis meras Rimantas Kličius, tarybos narys Darius Velička, savivaldybės administracijos Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vedėja Laimutė Kuksienė, administracijos direktorius Andrius Šarėjus, mero patarėjas Valdas Klimantavičius, Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Vaida Babrauskienė, Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus (specializuojasi kultūros paveldo istorijos srityje) vyresnioji specialistė Giedrė Viščionytė.

DSCN2242

Vizito pabaigoje meras Rimantas Klipčius, atminčiai apie rajoną, apdovanojo svečius suvenyrais. Vizitas prasidėjo nuo senųjų žydų kapinių Švenčionyse aplankymo. Iš kairės į dešinę: Švenčionių rajono tarybos narys Darius Velička, Jo ekscelencija ambasadorius Amir Maimon, ambasadoriaus asistentė Ana Maizel, Švenčionių žydų bendruomenės pirmininkas Moisiejus Šapiro, Švenčionių rajono tarybos narys Valdemaras Kasperovičius, Švenčionių miesto seniūnė Ina Sinienė ir šios seniūnijos specialistas Ramūnas Maminskas.

DSCN2207

Senosiose žydų kapinėse esantis kryžiumi apvainikuotas memorialas, kuriame palaidotos keturios dešimtys 1942 metais fašistų sušaudytų Švenčionių gyventojų, tarp kurių – ir žydus gelbėjęs kunigas, svečių itin nesudomino.

DSCN2203