Kilni misija senosiose Paberžės žydų kapinėse

Sekmadienį Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, Izraelio ambasados komanda su pačia ambasadore Hadas Wittenbergu Silverstein ir jos šeima bei JAV ambasadorius Robertas S. Gilchristas ir jo komanda, vietoje tingaus savaitgalinio poilsio, ėmėsi itin kilnios misijos – tvarkė istorines Paberžės žydų kapines. Jie rinko šiukšles, šlavė lapus, valė samanas, plovė antkapius.

Apleistos senosios Paberžės žydų kapinės / LŽB nuotr.

F. Kukliansky už šį prasmingą laiką dėkojo bičiuliams iš Izraelio ir JAV ambasadų bei Paberžės seniūnei Agatai Puncevičienei, kurių dėka, po daugybės metų, atgijo čia palaidotų žmonių atminimas – vardai, pavardės, ištisų giminių istorijos.

Lietuvoje yra 260 istorinių žydų kapinių. Didžioji dauguma jų visai sunykusios arba atrodo taip, kaip matote šiose nuotraukose.

JApleistos senosios Paberžės žydų kapinės / LŽB nuotr.

os primena iki II pasaulinio karo čia gyvenusias gausias žydų bendruomenes, kurių 96 procentus nužudė vokiečių nacistai ir jų vietos pagalbininkai. Tokios kilnios misijos, kaip šį sekmadienį Paberžėje, geriausias pavyzdys, kad kiekvienas iš mūsų gali prisidėti prie istorijos atminties išsaugojimo.