Panevėžio žydų bendruomenės naujienos

Praėjusią savaitę Panevėžio žydų bendruomenėje svečiavosi iš Izraelyje esančio Kiryat Ono miesto atvykęs žymus ponas Baruh Yorex. Šio litvakų kraujo turinčio aukšto rango Izraelio armijos atsargos karininko močiutė ir senelis Jurotewskiai kilę iš Lenkijos.

Susitikimo akimirkos – Panevėžio žydų bendruomenės nuotr.

Svečias – aistringas Tel Avivo „Maccabi“ krepšinio klubo gerbėjas, kažkada pats jame žaidęs, sirgęs už tris šioje komandoje rungtyniavusius savi sūnus, o dabar atvykęs palaikyti į Kaune vykusias Eurolygos finalo ketverto varžybas.

Pokalbio su Panevėžio žydų bendruomenės pirmininku Genadijumi Kofmanu metu paaiškėjo, kad svečią labai domina žydų paveldas Lietuvoje. Apžiūrėdamas Panevėžio bendruomenės archyve sukauptą nuotraukų kolekciją ir  dokumentus, svečias buvo sužavėtas, kad kažkada kiekvienas Lietuvos miestas turėjo savo Makabi draugiją ir teniso, futbolo, gimnastikos, krepšinio ir kitų sporto šakų komandas.  Jį sudomino, kad ir šiandien Lietuvoje aktyvai veikia Lietuvos „Makabi“ sporto klubas, kurio nariai dalyvauja tarptautiniuose sporto renginiuose.

Ponas Baruh Yorex puikiai praleido laiką lankydamas Panevėžio žydų kultūros paveldo vietas.