Lietuva gedi buvusios pirmosios šalies ponios Almos Adamkienės

Eidama 97-uosius metus mirė buvusi pirmoji ponia, prezidento Valdo Adamkaus žmona Alma Adamkienė. Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky visos bendruomenės vardu siunčia nuoširdžią užuojautą Prezidentui Valdui Adamkui dėl žmonos netekties.

Ponios Almos išmintis, elegancija ir gerumas visada išliks mūsų širdyse ir atmintyje.

Tegul ilsisi ramybėje…

Butauto Barausko / „BNS Foto“ nuotr.

Šaltinis LŽB ir LRT.lt

Atsisveikinimas su velione p. Alma Adamkiene vyks Prezidento rūmų Kolonų salėje pirmadienį, gegužės 22 d. 18:00 – 21:00 val. ir antradienį, gegužės 23 d. 9:00 – 11:30 val.

Karsto išnešimas planuojamas antradienį 12:10 val.

12:30 val. Vilniaus Arkikatedroje bazilikoje už velionę bus aukojamos šv. Mišios.

Laidotuvės – antradienį 16:00 val. Kaune, Petrašiūnų kapinėse.

Norinčiųjų atsisveikinti su p. Alma artimieji prašo nenešti gėlių, o joms skirtus pinigus, tęsiant Almos Adamkienės gyvenimo ir darbų dvasią, paaukoti filantropiniams tikslams.

Biografija

Dvi kadencijas Lietuvos prezidento pareigas ėjusio Valdo Adamkaus žmona A. Adamkienė gimė 1927-ųjų vasario 10-ąją. Dešimtmetį Lietuvos pirmąja ponia buvusi A. Adamkienė gimė Šiauliuose, prekybininko Stasio Nutauto ir Onos Soblytės-Nutautienės šeimoje.

Būsimoji pirmoji Lietuvos ponia Alma Nutautaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

Sovietų kariuomenei 1944 metais veržiantis į Lietuvą A. Adamkienė, tuomet Nutautaitė, kartu su tėvais pasitraukė į Vokietiją. Ten ji baigė Eikšteto gimnaziją, o vėliau studijavo Erlangeno universiteto Filologijos fakultete.

Būsimoji pirmoji Lietuvos ponia Alma Nutautaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

Praėjus penkeriems metams po to, kai atvyko į Vokietija, visa šeima persikėlė į Jungtines Amerikos Valstijas. Atvykusi į JAV A. Adamkienė dirbo plieno gamyklos laborante, vėliau – draudimo kompanijoje. 1951-aisiais ji ištekėjo už Valdo Adamkaus.

Valdo ir Almos Adamkų vestuvių akimirka / Asmeninio archyvo nuotr.

Nuo 1962-ųjų dvidešimt penkerius metus jį vadovavo lietuvybės centru tapusiai „Tabor Farma“ vasarvietei kurią tuomet dar jauna Adamkų šeima išsimokėtinai įsigijo iš JAV lietuvių bendruomenės aktyvisto Juozo Bačiūno. Ten ne vienerius metus vyko liberalios pakraipos lietuvių išeivių organizacijos „Santara-Šviesa“ suvažiavimai.

Labdaringa veikla

Pirmąją šalies ponia tapusi A. Adamkienė garsėjo savo labdaringa veikla. 1997-ųjų rudenį, dar bevykstant prezidento rinkimų kampanijai, ji kalbėjo, kad nesvarbu kokia bebūtų rinkimų baigtis, Lietuvoje ji užsiims labdaringa veikla.

Rinkimus laimėjus jos vyrui V. Adamkui, A. Adamkienė tęsėjo žodį ir 1999-aisiais buvo įkurtas A. Adamkienės labdaros ir paramos fondas, kurio tikslas – padėti vaikams. Fondas vėliau pakeitė pavadinimą į „Auginame ateitį“.

Tačiau jį rūpinosi ne tik vaikais. Daug dėmesio ji skyrė ir pagalbai senjorams, ypač tiems, kurie neturi šeimos, yra vieniši bei jaučiasi atskirti.

„Jiems daugiausia reikia ne materialinės, o moralinės pagalbos – juos reikėtų aplankyti, pabūti, nusiųsti kad ir mažą dovanėlę ar tiesiog pasveikinti, ir jau žmogus žinos, kad nėra užmirštas“, – portalui 15min.lt yra sakiusi A. Adamkienė.

Valdas ir Alma Adamkai / TV3 nuotr.

Almai Adamkienei noras padėti kitiems – natūrali dvasinė būsena, lydėjusi ją visą gyvenimą, greičiausiai, paveldėta iš tėvų, labdara užsiėmusių prieškario Lietuvoje.

Meilė, besitęsusi dešimtmečius

Daugiau nei šešis dešimtmečius santuokoje nugyvenę V. Adamkus ir A. Adamkienė susipažino Eichštato lietuvių gimnazijoje. Pirmosios ponios 80-mečio progoje išleistoje knygoje „Alma“ cituojamas V. Adamkus, nupasakojęs savo įspūdžius pamačius tuomet dar Nutautaitės pavardę turėjusią Almą:

Valdas ir Alma Adamkai / Asmeninio archyvo nuotr.

„Susirinkus gimnazistams mano žvilgsnis krypo į geltonkasę mėlynakę mergaitę. Tai buvo Alma. Vėliau mokėmės su ja vienoje gimnazijos baigiamojoje klasėje. Alma iš kitų išsiskyrė švelnumu, laikysena. Ne vienas aš tuo metu į ją žvilgčiojau gimnazijos klasėje.“

Vėliau jis pasakojo, kad prašydamas mylimosios rankos jautė tokį jaudulį, kad vos galėjo ištarti lemtingus žodžius, lėmusius visą gyvenimą kartu.

„Esu dėkingai Almai, kad ji mane rėmė ir daug ką pasiekiau vienos jos pagalbos dėka“, – 65-ųjų santuokos metinių proga TV3 „Žinioms“ sakė V. Adamkus, visuomet pridurdamas, kad savo žmoną myli taip, kaip pirmą dieną.