Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pranešimas: KT pripažino, kad antisemitiniai pasisakymai prieštarauja Konstitucijai

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pranešimas: KT pripažino, kad antisemitiniai pasisakymai prieštarauja Konstitucijai

Konstitucinis Teismas paskelbė, kad politikas, antisemitiniais pasisakymais nuolat puldinėjęs Izraelį ir Lietuvos žydus, sulaužė Seimo nario priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

Balandžio 25 d. savo išvadoje Konstitucinis Teismas pripažino, savo socialiniame tinkle skelbtais pasisakymais, kuriuose buvo vartojami žydus niekinantys, jų orumą žeminantys ir išjuokiantys apibūdinimai, nepakantumą skatinantys ir Holokausto tragediją menkinantys teiginiais, parlamentaras Remigijus Žemaitaitis demonstruoja neapykantą tautiniu pagrindu išskiriamai žmonių grupei ir tai daro sistemingai bei apgalvotai.

Po sprendimo paskelbimo susirinkusiems žurnalistams KT teismo pirmininkas Gintaras Goda pabrėžė, kad nors Konstitucija numato teisę žmogui turėti įsitikinimus ir juos laisvai reikšti, tačiau draudžia žeminti kitų žmonių orumą, pažeisti jų lygias teises, kurstyti nesantaiką, demonstruoti nepagarbą ar neapykantą.

Šis KT sprendimas savaime nesuponuoja kitokios nei konstitucinės teisinės atsakomybės (be kita ko, baudžiamosios) už šiuos veiksmus taikymo Seimo nariui R. Žemaitaičiui, tačiau jo pagrindu Parlamentas galės sudaryti apkaltos komisiją, kuri pateiktų savo išvadą, o vėliau Seimo nariai slaptu balsavimu spręstų, ar panaikinti R. Žemaitaičio mandatą.

Praėjusių metų pavasarį, Seimo narys R. Žemaitaitis antisemitiniais pasisakymais nuolat puldinėjo Izraelį  ir Lietuvos žydus:

Pasirodo be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – IZRAELIS. Vienas su tankais mokyklas griauna, kitas su traktoriais, – savo paskyroje „Facebook“ rašė politikas. – Po tokių įvykių, nelieka nuostabos, kodėl gimsta tokie pasakymai: Lipo žydas kopėčiom ir nukrito netyčiom. Imkit, vaikai, pagaliuką ir užmuškit tą žyduką…“.

„Šlykštu yra tai, kad I. Šimonytė tokias kvailystes kalba, kai 1944 m. Birželio 3 dieną Lietuvos ŽYDAI kartu su RUSAIS IŠŽUDĖ PIRČIUPŲ KAIMĄ IR TEN GYVENUSIUS ŽMONES. (…) Buvo HOLOKAUSTAS ŽYDŲ, bet dar DIDESNIS HOLOKAUSTAS LIETUVIŲ BUVO LIETUVOJE!

Jei mūsų juokdariai politikai Izraelyje atsiprašinėja žydų, tai kada ŽYDAI ATSIPRAŠYS MŪSŲ?“.

Po Antrojo pasaulinio karo žudynių Lietuvoje liko ne tiek daug žydų – buvo išnaikintos šeimos, miesteliai.  Praėjus aštuoniasdešimčiai metų šie ir kiti panašūs R. Žemaitaičio pasisakymai sukėlė šalyje antisemitizmo bangą, dėl kurios negausi Lietuvos žydų bendruomenė pasijuto pažeminta ir nesaugi. Atsirado ir aktyvių parlamentaro pasekėjų, tad buvo padaryta ypatinga žala visuomenei ir valstybės, kurioje Seimo narys leidžia sau taip elgtis, reputacijai. Bendruomenė, nusipelniusi ypatingo jautrumo, viešai buvo žeminama, skatinama jos neapykanta ir kurstoma diskriminacija. Tokie veiksmai negali likti be atsako.

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė viliasi, kad šis Konstitucinio Teismo sprendimas taps pagrindu teisėsaugos institucijoms imtis aktyvių veiksmų prieš neapykantos skleidėjus ir tautinės nesantaikos kiršintojus.