Dėl kompensacijų už privataus žydų turto nusavinimą kreipėsi beveik 1000 asmenų

Dėl kompensacijų už privataus žydų turto nusavinimą kreipėsi beveik 1000 asmenų

Iki praėjusių metų pabaigos Geros valios fondas (GVF) sulaukė 949 paraiškų kompensacijoms už privataus žydų turto nusavinimą gauti. Visgi kol kas išmokos dar neskirstomos – tai bus daroma po to, kai visi paraiškų teikėjai bus patikrinti dėl teisėtumo gauti šią kompensaciją, sako Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Šaltinis: ELTA

„Kompensacijos nebus dalinamos tol, kol nebus patikrintos visos aplikacijos, kadangi nežinome, kiek žmonių iš tikrųjų turi teisę gauti tas išmokas. (…) Dabar dirbame archyve, kad įrodytume, jog vienas ar kitas asmuo turėjo teisę gauti tą kompensaciją“, – Eltai teigė F. Kukliansky.

GVF teigimu, planuojama, kad paraiškų vertinimai bus baigti iki šių metų lapkričio. Kompensacijos nukentėjusiesiems ir jų palikuonims turės būti pradėtos mokėti ir išmokėtos per pirmą 2025 m. pusmetį, ne vėliau kaip iki 2025 m. liepos 1 d., pabrėžia fondo atstovai.
ELTA primena, kad Seimas įstatymo pataisas, kuriomis siūloma žydams išmokėti kompensacijas už praėjusio amžiaus viduryje nusavintą privatų turtą, pritarė 2022-ųjų pabaigoje. Pataisas inicijavo premjerė Ingrida Šimonytė.

Įstatymo pakeitimuose numatyta, kad už visą privatų, įskaitant ir bešeimininkį, nekilnojamąjį turtą, perimtą valstybės nuosavybėn dėl Holokausto nelikus tokio turto savininkų ar paveldėtojų, būtų mokama simbolinė piniginė kompensacija. Tam būtų skiriama papildomi 37 mln. eurų, kompensacijos būtų pradėtos mokėti 2024 m.

Viešoji įstaiga „Geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą disponavimo fondas“ (Geros valios fondas) buvo įsteigta 2011 m. pabaigoje. Fondo steigėjas ir vienintelis dalininkas yra Lietuvos žydų paveldo fondas, skelbiama internetinėje GVF svetainėje.