Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pranešimas: Vėl pasikėsinta į Lietuvos žydams svarbią vietą

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pranešimas: Vėl pasikėsinta į Lietuvos žydams svarbią vietą

Išpuoliai prieš Lietuvos žydus tęsiasi. Nepraėjus nė savaitei po to, kai vandalo į Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenę sviestas akmuo išdaužė stiklą ir tik per atsitiktinumą pavyko išvengti nelaimės, buvo apipaišyta ir išniekinta litvakams labai svarbi vieta – vienintelė sostinėje veikianti judėjų šventykla Vilniaus choralinė sinagoga.

Dėl šio, kaip ir ankstesnių įvykių, bendruomenė kreipėsi į policiją, tačiau svarbiausias mūsų rūpestis – ne nubausti vandalus, o apsaugoti žmones.

Aorašinėta Vilniaus choralinė sinagoga / LŽB nuotr.

„Tai nėra tik paprastas grafitis. Nekalbant apie turto apgadinimą, šiuo ant šventovės iškeverzotu užrašu buvo stengiamasi pažeminti ir įskaudinti žydus, – įsitikinusi Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė, advokatė Faina Kukliansky. – Pradėti ikiteisminiai tyrimai bus nieko verti, jei atsitiks nelaimė. O, žinant, kokie brutalūs antisemitiniai išpuoliai pastaruoju metu vyksta visame pasaulyje, jaudinamės dėl Vilniaus Šolomo Aleichemo mokyklos vaikų, darželio „Salvija“ auklėtinių, į bendruomenės socialinį centrą ir renginius atvykstančių senjorų ir, žinoma, Vilniaus choralinėje sinagogoje besimeldžiančių tikinčiųjų“.

Atkreipiame dėmesį, kad, prasidėję po Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio antisemitinių pareiškimų ir praėjusio spalio 7 d. teroristinės grupuotės „Hamas“ surengtų skerdynių Izraelyje, išpuoliai prieš Lietuvos žydus vis dažnėja. Vien praėjusią savaitę buvo užpulta Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė, nacistiniais ženklais išpaišytas sostinės Viršuliškių rajone esantis pėsčiųjų tiltas ir ekstremistinės grupuotės simbolika apklijuotas miesto transportas. Dabar išniekinta Vilniaus choralinė sinagoga. Kas toliau?..

Antisemitizmas savaime neišnyks ir vien tik operatyvaus bei kvalifikuoto policijos reagavimo, už kurį esame labai dėkingi, nepakanka. Visų pirma reikia prevencinių priemonių, kurios užkirstų kelią būsimiems išpuoliams. Todėl dar kartą prašome valstybės pagalbos – tik bendromis pastangomis galime užtikrinti saugumą ir keisti vis garsiau skambantį antisemitinį naratyvą.