Izraelis išlaisvino du įkaitus

Izraelis išlaisvino du įkaitus

Izraelio kariuomenė išlaisvino du įkaitus Gazos pietiniame Rafos mieste. Tai antroji sėkminga įkaitų gelbėjimo operacija nuo tada, kai spalio 7 d. teroristinė grupuotė „Hamas“ paėmė į nelaisvę šimtus izraeliečių.

Šaltinis: JTA

Naktinė Izraelio gynybos pajėgų gelbėjimo operacija pasienyje su Egiptu esančiame mieste, kuriame šiuo metu yra daugiau nei milijonas palestiniečių, buvo įvykdyta po to, kai paaiškėjo, kad derybos dėl paliaubų ir įkaitų paleidimo pateko į aklavietę.

Du išgelbėti įkaitai  – 70-metis Norberto Louis Haras ir 60-ies Fernando Simonas Marmanas, buvo paimti į nelaisvę iš Nir Yitzhak kibuco per spalio 7 d. „Hamas“ išpuolį. Tą dieną „Hamas“ iš viso paėmė apie 250 įkaitų ir nužudė maždaug 1 200 izraeliečių.

Valandas trukusioje kruopščiai iš anksto suplanuotoje gelbėjimo operacijoje dalyvavo Izraelio žemės ir oro pajėgos. Vienas Izraelio karys buvo lengvai sužeistas.

„Fernando ir Louis, sveiki sugrįžę namo, – sakoma Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu pareiškime. – Sveikinu mūsų drąsius kovotojus, dalyvavusius šioje išlaisvinimo operacijoje. Tik nuolatinis karinis spaudimas, neatsitraukiant iki visiškos pergalės, padės išlaisvinti visus mūsų įkaitus. Nepraleisime nė vienos progos susigrąžinti juos namo“.

Trys išvaduotų įkaitų giminaitės – Haro žmona Clara, sesuo Gabriela ir dukterėčia Mia Leimberg – taip pat buvo paimtos į nelaisvę. Jos buvo paleistos lapkričio pabaigoje, kartu su daugiau nei šimtu moterų ir vaikų įkaitų, mainais į būrį terorizmu įtariamų palestiniečių.

Izraelio gynybos pajėgos spalio pabaigoje išgelbėjo dar vieną įkaitą – karį Ori Megidishą. Manoma, kad nelaisvėje liko dar daugiau nei 100 įkaitų. Kelių dešimčių likimas nežinomas. Praėjusį gruodį Izraelio pajėgų operacijos metu netyčia žuvo ir trys įkaitai.

Belaisvių artimieji pastarosiomis savaitėmis surengė protestus, kurių metu kaltina Izraelio vyriausybę dedant nepakankamai pastangų, kad būtų pasiektas susitarimas dėl likusių įkaitų išlaisvinimo.

Fernando Simonas Marmanas (60) ir  Norberto Louisas Haras (70) buvo išgelbėti karinės operacijos metu / Įkaitų šeimų forumo nuotr.