Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė smerkia antisemitinius Jonavos Krašto muziejaus veiksmus

Jonavos kultūros centro Krašto muziejaus kvietimas į kūrybines dirbtuves / LŽB nuotr.

Vakar Jonavos kultūros centro Krašto muziejus paskelbė viešą kvietimą į Užgavėnių kūrybines dirbtuves, kuriame akivaizdžiai įžvelgėme žalingų ir šiandien kaip niekad pavojingų stereotipų apie žydų ir romų bendruomenes skatinimą.

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė kaip niekas kitas vertina ir gerbia folklorą bei tradicijas, tačiau viskam yra ribos. Net jei Jonavos kultūros centro Krašto muziejaus vadovė ir darbuotojos mano, kad Užgabėnių laikotarpiu leidžiama ignoruoti socialines normas, daryti ką nori ir nepaisyti moralės, vargu ar teisinėje valstybėje tai yra legalu. Dar nemaloniau, kad, jei ne budrūs piliečiai, šios tiesos būtų peršamos į kūrybines dirbtuves atėjusiam jaunimui, o gal net taip ir bus, nes kvietimo išėmimas iš socialinės erdvės visai nereiškia, kad minėtos įstaigos personalo nuomonė pasikeitė. Beje, Jonavos krašto muziejus yra vos už kelių šimtų metrų nuo bibliotekos, kuriai neseniai buvo suteiktas vieno žymiausių Lietuvos žydų rašytojo Grigorijaus Kanovičiaus vardas.

Esame įsitikinę, kad Užgavėnės turėtų vienyti tolerantiškomis linksmybėmis, įtrauktimi ir nediskriminacija, o ne puoselėti neteisingus išankstinius nusistatymus ir diegti juos jaunajai kartai.

Mūsų bendruomenė įsipareigoja ir toliau stebėti internetinę erdvę, reaguoti į tokias situacijas bei jas viešinti, tam, kad ši problema pagaliau būtų suvokta, o pagarbi aplinka visoms etninėms bendruomenėms Lietuvoje užtikrinta.

Taip pat raginame Jonavos Krašto muziejų pasikviesti tiek romų, tiek žydų bendruomenes į savo miestą, kur kartu ne tik bandytume paneigti įsišaknijusius stereotipus, bet ir supažindintume miestiečius su šių bendruomenių tradicijomis –  galbūt kartu išsikepti tradicinę Šabo chalą ar beigelių, pabendrauti ir pažinti vieni kitus geriau.

Tegu 2024-ieji būna skirti statyti bendrystę ir pažinumą, o ne stereotipus.