Antrąją Tarptautinio teismo posėdžių dieną Izraelis pristato savo gynybos dėl kaltinimų genocidu, argumentus

Antrąją Tarptautinio teismo posėdžių dieną Izraelis pristato savo gynybos dėl kaltinimų genocidu, argumentus

Izraelio advokatai ginčija Pietų Afrikos Respublikos (PAR) teisininkų argumentus, kurie neturi nieko bendra su vykstančiu karu. Daugiausia dėmesio Izraelio atstovai skiria teroristinės grupuotės „Hamas“ strategijai prisidengti civiliais gyventojais bei Izraelio gynybos pajėgų pastangoms apsaugoti nekaltuosius.

Parengta pagal AGENCIES, TOI STAFF, „Reuters“ ir Jeremy Sharono medžiagą

Šaltinis: „Times of Israel“

Izraelio teisininkų komanda penktadienio rytą pateikė atsakymą Tarptautiniame Teisingumo Teisme (TTT) PAR pareikštus kaltinimus, neva prieš teroristinę „Hamas“ grupuotę Gazoje vykstantis karas yra genocido kampanija, kuria siekiama sunaikinti Palestinos gyventojus.

Gruodį TTT ieškinį pateikusi Pietų Afrika ketvirtadienį paprašė teisėjų imtis neatidėliotinų priemonių, įpareigojančių Izraelį nedelsiant sustabdyti puolimą.

Britų teisininkas Malcolmas Shaw TarptautinioTeisingumo Teismo posėdyje / AP / Patricko Posto nuotr.

Izraelis atmetė kaltinimus genocidu kaip nepagrįstus ir pareiškė, kad Pietų Afrika veikia kaip „Hamas“ teroristinės grupuotės, siekiančios sunaikinti žydų valstybę, atstovė. Izraelio atsakyme teigiama, kad šalies gynybos pajėgos taikosi į „Hamas“ teroristus, o ne palestiniečių civilius, tačiau civilių aukų per mūšį neišvengiama, nes teroristai veikia prisidengdami gyventojais kaip gyvais skydais.

„Izraelio kariniai veiksmai Gazos ruože yra savigyna nuo prieš „Hamas“ ir „kitų teroristinių organizacijų“, teismo salėje kalbėjo Izraelio užsienio reikalų ministerijos teisininkas Talas Beckeris.

Jis teigia, kad Pietų Afrika ketvirtadienį pateikė „labai iškreiptą paveikslą“.

„Jei buvo genocido aktų, jie buvo įvykdyti prieš Izraelį“, – sakė T. Beckeris.

Jis teigė, kad Izraelis yra įsipareigojęs laikytis įstatymų ir „tai daro nepaisant visiškos „Hamas“ smogikų paniekos įstatymui“.

Protestuotojai mojuoja Izraelio ir Nyderlandų vėliavomis ir laiko nuotraukas įkaitų, pagrobtų per spalio 7 d. „Hamas“ teroristų įvykdytą išpuolį / AP / Patricko Posto nuotr.

Anot T. Beckerio, „pasibaisėtinos“ civilių, tiek izraeliečių, tiek palestiniečių, kančios yra „Hamas“ strategijos rezultatas, o Pietų Afrikos reikalavimai, kad Izraelis nutrauktų puolimą, paliktų jo valstybę be galimybės gintis.

Pietų Afrikos kaltinimas, kad Izraelis vykdo genocidą prieš Gazos gyventojus, daugiausia grindžiamas tvirtinimu, kad aukšto rango Izraelio ministrų kabineto pareigūnų, turinčių įtakos karo politikai, kurstantys komentarai rodo ketinimą žudyti civilius.

Tačiau jų teisininkai nepateikė jokių faktinių įrodymų, patvirtinančių šį teiginį.

Šiandien Izraelio atstovai taip pat turėtų pateikti liudijimus apie spalio 7-ąją vykusius baisumus, kai apie 3000 teroristų įsiveržė per sausumos sieną, oru ir jūra, užpuolė beginklius gyventojus, nužudė apie 1200 žmonių ir paėmė daugiau nei 240 įvairaus amžiaus įkaitų.

Šie liudijimai turi įrodyti, kad Izraelis neturėjo kito pasirinkimo, kaip tik pradėti puolimą.

Gynybos komanda taip pat pabrėš Izraelio gynybos pajėgų pastangas užkirsti kelią civilių žmonių žūtims ir pateiks įrodymus, liudijančius, kad „Hamas“ sąmoningai karinę įrangą ir kovotojus integravo į kiekvieną Gazos civilinės infrastruktūros dalį, aplink ją ir po ja, taip naudodama paprastus žmones kaip gyvuosius skydus.

Pietų Afrikos pareiškime buvo ignoruojamas „Hamas“ civilinės infrastruktūros naudojimas kariniams tikslams, kurie, pasak Izraelio advokato, ir yra didelės žalos Palestinos civiliams priežastis.

Po spalio 7 d. išpuolio pažadėjęs sunaikinti teroristinę grupuotę, Izraelis pradėjo plataus masto karinę kampaniją Gazos ruože, per kurią, kaip pranešė „Hamas“ vadovaujama sveikatos ministerija, jau žuvo daugiau nei 23 tūkst. gyventojų. Šie skaičiai nebuvo patvirtinti nepriklausomų ekspertų. Manoma, kad prie „nekaltai žuvusių“ buvo priskirti ir „Hamas“ smogikai, o jų žūtys – ne tik Izraelio karinių veiksmų, bet ir pačių teroristų nemokšiško naudojimosi ginklais pasekmė.

Izraelio gynybos pajėgos teigia, kad spalio 7 d. Gazoje nužudė daugiau nei 8 500 operatyvininkų, be to, maždaug 1000 į šalį prasiskverbusių teroristų.

1948 m. Genocido konvencija, priimta po masinių žydų žudynių Holokausto metu, apibrėžia genocidą kaip „veiksmus, atliekamus siekiant visiškai ar iš dalies sunaikinti nacionalinę, etninę, rasinę ar religinę grupę“.

PAR jau seniai palaikė palestiniečių pusę – santykiai užsimezgė, kai Afrikos nacionalinio kongreso kovą su baltųjų mažumų valdymu palaikė Yassero Arafato Palestinos išlaisvinimo organizacija.

TTT turėtų priimti sprendimą dėl galimų neatidėliotinų priemonių dar šį mėnesį, tačiau tuo metu verdikto dėl kaltinimų genocidu dar tikrai nepaskelbs – šis procesas gali užtrukti ne vienerius metus.

TTT sprendimai yra galutiniai ir neskundžiami. Teismas neturi galimybės priversti jų laikytis, tačiau ir ignoravimas gali turėti reikšmingų tarptautinių pasekmių.

Pietų Afrikos Respublikos ambasadorius Nyderlanduose Vusimuzi Madonsela ( kairėje), laukia posėdžio pradžios. Fone – Izraelio atstovai / AP / Patricko Posto nuotr.