Naujienos iš Kauno: Rašytojo Izraelio Eljaševo atminimo vakaras

Naujienos iš Kauno: Rašytojo Izraelio Eljaševo atminimo vakaras

Kauno žydų bendruomenė maloniai visus kviečia į iškilaus kauniečio, rašytojo Izraelio Eljaševo atminimui skirtą vakarą.

Nuotraukoje – Bal-Makhšoves (Izraelis Eljaševas) / Marko Šagalo piešinys.

Bal-Makhšoves – lietuviškai „Minties vyras“ arba tiesiog „Mąstytojas“ – tokiu literatūriniu slapyvardžiu XIX – XX amžių sandūroje Europos žydų kultūroje iškilo kaunietis Izraelis (Izidorius) Eljaševas.

Susirinkę buvusiame Žydų labdaros valgyklos pastate, visai netoli Eljaševų šeimos namo, kuriame prieš 100 metų, 1924 metų sausio 13-ąją, užgeso rašytojo gyvybę, prisiminsime kadaise Kauno senamiestyje klestėjusį ir amžiams pražuvusį žydų gyvenimą.

Kalbėsime apie Eljaševo draugystę su Marku Šagalu; apie jo gimtąją Daukšos gatvę, žydų vadinamą Jatkever gas („Mėsinių gatvė“), kadaise turėjusią net penkias sinagogas; apie Kauno žydus – į savo nusiaubtus namus 1921 metais sugrįžusius tremtinius; apie žydų ir lietuvių – bendros ir skirtingos – kultūros pakilimą to meto Laikinojoje sostinėje.

Kalbėsime apie rašytojo seserį – meno kritikę, pedagogę, pirmąją Lietuvoje moterį – filosofijos daktarę Esterą Veisbartienę, pražuvusią Kauno gete; apie visą Eljaševų šeimą, iškilius jos narius ir skirtingus jų likimus – apie nužudytus Kauno ir Vilniaus getuose, žuvusius sovietų lageryje, ar spėjusius išvykti į Palestiną.

Renginio viešnia, Lietuvos Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos tyrimo centro vyresnioji tyrėja Julijana Andriejauskienė, supažindins su savo vykdomais Izraelio Eljaševo ir jo sesers Esteros Veisbartienės kūrybos bei veiklos tyrinėjimais, paremtais neseniai atrastais šeimos dokumentais.

Renginį ves ir savo mintimis pasidalins Kauno istorijos tyrinėtoja dr. Marija Oniščik.

Muzikiniais intarpais vakarą papuoš vienas ryškiausių jaunosios kartos Lietuvos pianistų Robertas Lozinskis, daugiau nei 30 tarptautinių konkursų laureatas, 2015 m. VII tarptautiniame M. K. Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkurse laimėjęs I-ąją vietą, publikos simpatijų prizą bei specialųjį prizą už geriausią M. K. Čiurlionio kūrinių atlikimą.

Renginio organizatoriai – Kauno žydų bendruomenė ir Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Meno ir muzikos skyrius.

Data: sausio 15 d., pirmadienis.

Laikas: 17:00

Vieta: Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Meno ir muzikos skyrius (A. Mapu g. 18, Kaunas).