Hagoje prasidėjo teismo posėdis, surengtas dėl Izraelio kaltinimų genocidu, kuriuos pateikė Pietų Afrika

Hagoje prasidėjo teismo posėdis, surengtas dėl Izraelio kaltinimų genocidu, kuriuos pateikė Pietų Afrika

Prie Tarptautinio teisingumo teismo rūmų dvi priešingas puses – Izraelį ir palestiniečius – palaikančios žmonių grupės surengė protestus. Tuo tarpu JAV ir Vokietijos atstovai teigia, kad kaltinimams, kuriuos neigia ir pats Izraelis, pagrindo nėra.

Parengta pagal „Times of Israel“ žurnalistų, Jeremy Sharono ir Agencies informaciją

Ketvirtadienį Hagoje (Nyderlanduose) į Tarptautinio teisingumo teismo (TTT) Taikos rūmų salę įžengė septyniolika juodas mantijas vilkinčių teisėjų. Taip prasidėjo Pietų Afrikos Respublikos inicijuoto teismo posėdis, kuriame ši valstybė kaltina Izraelį karo Gazoje metu vykdant „genocidą“.

Teisėjų kolegiją sudaro 15 nuolatinių teisėjų ir du papildomi – buvęs Izraelio Aukščiausiojo Teismo prezidentas Aharonas Barakas ir buvęs Pietų Afrikos vyriausiojo teisėjo pavaduotojas Dikgangas Moseneke, kuriuos prisaikdino Tarptautinio teismo pirmininkė teisėja Joan Donoghue.

Britų teisininkas Malcolmas Shaw (dešinėje), Izraelio užsienio reikalų ministerijos patarėjas teisės klausimais Talas Beckeris (kairėje) Tarptautiniame Teisingumo Teisme Hagoje / AP/ Patricko Posto nuotr.

Visų pirma teismo pirmininkė perskaitė kaltinimus, kuriuos Pietų Afrika, remdamasi Genocido konvencija, savo pareiškime pateikė Izraeliui, o teismo pareigūnas pažymėjo, kad Pietų Afrika Tarptautinio Teisingumo Teismo visų pirma prašo įpareigoti nedelsiant sustabdyti Izraelio karinį puolimą Gazos ruože, nes tai būtų pirmasis žingsnis byloje, kuriai išspręsti gali prireikti ir metų.

Prieš procesą, šaltą rytą Hagoje šimtai Izraelį ir Palestiną palaikančių demonstrantų susirinko į solidarumo mitingus, kuriuos akylai stebėjo ir saugojo policijos pajėgos.

Izraeliui palankūs demonstrantai, tarp kurių buvo krikščionių sionistų organizacijų aktyvistai ir vietinių žydų bendruomenių nariai, iš Hagos centro žygiavo link TTT, kur mitinguodami pabrėžė sunkią izraeliečių įkaitų, kuriuos „Hamas“ teroristai vis dar laiko nelaisvėje, padėtį.

Iš Amsterdamo atvykęs vienas iš aktyvistų Raulis Berghausas kalbėjo, kad Izraelis genocido nevykdo, o jei šiame kare kas nors ir nusikalto, tai tik palestiniečių teroristinė grupuotė „Hamas“.

Raulis Berghausas Hagoje vykstančiame mitinge palaiko Izraelį / Jeremy Sharon / „Times of Israel“ nuotr.

„Izraelis turi teisę gintis ir aš manau, kad, deja, vienintelis būdas tai padaryti yra toks, kaip dabartiniai veiksmai, – kalbėjo aktyvistas. – Izraelis yra vienintelė šalis, kuri, prieš imdamasi veiksmų, įspėja civilius gyventojus išvykti“.

Dešimtys palestiniečiams palankių protestuotojų taip pat susirinko prie teismo, daugelis plevėsavo palestiniečių vėliavomis, ragindami nutraukti ugnį. Kiti iškėlė plakatus su užrašais „Stop genocidui“ ir „Nuo upės iki jūros Palestina bus laisva“.

Priminsime, kad šį karą praėjusių metų spalio 7-ąją sukėlė „Hamas“ teroro išpuolis, per kurį žuvo apie 1 200 žmonių. Dauguma jų – civiliai, ramiai šventę svarbiausią metų religinę šventę Simchat Torą ir linksminęsi muzikos festivalyje. Daugiau nei 240 žmonių buvo pagrobti į nelaisvę ir išvežti į Gazą, tuo pat metu visam pasauliui transliuojant žiaurias išnaudojimo scenas, kurios vertinamos, kaip baisiausios žydų žudynės nuo Holokausto laikų.

Izraelio kariai vykdo misiją Gazos ruože / Izraelio gynybos pajėgų nuotr.

Izraelis į puolimą sureagavo gausiais antskrydžiais ir sausumos puolimu, kurio tikslas buvo sunaikinti Gazą nuo 2007 m. valdančią teroristinę grupuotę „Hamas“ ir išlaisvinti belaisvius, iš kurių 132, kaip manoma, vis dar yra Gazoje.

„Hamas“ vadovaujama sveikatos apsaugos ministerija Gazoje teigia, kad Izraelio veiksmų metu žuvo daugiau nei 23 000 žmonių, tačiau šių skaičių nepriklausomi ekspertai patvirtinti negali. Manoma, kad tarp jų yra civilių, ir „Hamas“ teroristų, žuvusių nuo pačių palestiniečių grupuočių paleistų raketų. Izraelio gynybos pajėgos teigia, kad spalio 7-ąją Gazoje nužudė daugiau nei 8 500 operatyvininkų, be to, maždaug 1000 į Izraelį prasiskverbusių teroristų.

Kovų metu Pietų Afrika skubiai kreipėsi į TTT, prašydama priversti Izraelį „nedelsiant sustabdyti“ savo karines operacijas Gazoje. Izraelis griežtai neigė kaltinimus, o šalies prezidentas Isaacas Herzogas trečiadienį atmetė kaltinimus dėl genocido, pavadindamas juos „žiauriais“ ir „absurdiškais“.

Pietų Afrikos Respublikos ambasadorius Nyderlanduose Vusimuzi Madonsela (dešinėje) ir Pietų Afrikos teisingumo ir pataisos tarnybų ministras Ronaldas Lamola (centre) / AP / Patricko Posto nuotr.

Prieš posėdį Izraelis sulaukė dviejų pagrindinių sąjungininkų – JAV ir Vokietijos – paramos.

„Įtarimai, kad Izraelis vykdo genocidą, yra nepagrįsti. Tiesą sakant, būtent tie, kurie žiauriai puola Izraelį, ir toliau atvirai ragina sunaikinti šią valstybę ir propaguoja masines žydų žudynes“, – trečiadienį išplatintame pareiškime sakoma JAV valstybės departamento atstovo Matthew Millerio pranešime.

„Genocidas yra vienas baisiausių veiksmų, kuriuos gali padaryti bet kuris subjektas ar asmuo, ir tokie kaltinimai turėtų būti pateikiami tik labai atsargiai“, – pridūrė jis.

„Izraelis turi teisę gintis nuo „Hamas“ teroristinių aktų – veiksmų, kuriuos „Hamas“ pažadėjo kartoti vėl ir vėl, kol Izraelis bus visiškai sunaikintas. Izraelis veikia ypač sudėtingoje aplinkoje Gazos ruože – miesto mūšio erdvėje, kurioje „Hamas“ tyčia įsilieja į civilius ir slepiasi už jų“, – tęsė jis.

Dar kartą smerkdamas „Hamas“ spalio 7-osios teroro išpuolį, Milleris pareiškė, kad JAV vis dar tikisi, jog Izraelis „vykdydamas operacijas prieš „Hamas“, laikysis tarptautinės humanitarinės teisės“.

JAV atstovas taip pat pažymėjo, kad Vašingtone manoma, jog Izraelio gynybos pajėgos padarė nepakankamai, kad apsaugotų civilius, ragindamas Izraelį „ieškoti daugiau būdų, kaip užkirsti kelią civilių žalai ir ištirti kaltinimus dėl tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimų, kai jie atsiranda“.

M. Milleris taip pat užsiminė apie JAV nepasitenkinimą Izraelio įstatymų leidėjų raginimais taikyti kolektyvines bausmes ir masinį palestiniečių perkėlimą, kas tapo pretekstu Pietų Afrikos Respublikai iškelti bylą prieš Izraelį.

„Mes ir toliau smerkiame visų pusių dehumanizuojančią retoriką“, – sakė JAV valstybės departamento atstovas.

Trečiadienį Beirute kalbėjusi Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock taip pat atmetė teiginius, kad Izraelis vykdo genocidą.

„Man labai svarbu pabrėžti, kad visada reikia turėti omenyje, apie ką konkrečiai kalbama. Pirma: faktas yra tas, kad spalio 7 d. teroristinė organizacija „Hamas“ žiauriausiu būdu užpuolė Izraelį, žudė žmones, prievartavo moteris ir barbariškai pagrobė įkaitus, – sakė ji. – Izraelis veikia vadovaudamasis savo teise į savigyną prieš teroristinę organizaciją „Hamas“, bet ne prieš civilius gyventojus kaip jų savigynos taikinį, ką jie aiškiai deklaravo. Šią savo poziciją Vokietija pateiks teismui“.

Nors Izraelis paprastai atmeta JT ir tarptautinius tribunolus kaip nesąžiningus ir šališkus, šįkart į Hagą ginti savo karinės operacijos šalis pasiuntė stiprią teisininkų komandą.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu trečiadienio vakarą paskelbė vaizdo pareiškimą, gindamas savo šalies veiksmus.

„Izraelis neketina visam laikui okupuoti Gazos ar perkelti į ją savo civilius gyventojus. Mes kovojame su „Hamas“ teroristais, o ne su palestiniečiais, ir mes tai darome laikydamiesi tarptautinės teisės“, – kalbėjo B. Netanyahu.

Jis užtikrino, kad Izraelio kariuomenė „daro viską, kad sumažintų civilių aukų skaičių, o „Hamas“, naudodama civilius palestiniečių žmones kaip skydus, daro viską, kad jų būtų kuo daugiau“.

Po to, kai praėjusių metų pabaigoje buvo iškelta ši byla, Palestinos savivaldos užsienio reikalų ministerija paragino teismą „nedelsiant imtis veiksmų, siekiant apsaugoti palestiniečių žmones ir paraginti Izraelį, okupacinę valdžią, sustabdyti puolimą prieš civilius gyventojus bei užtikrinti objektyvų teisinį sprendimą“.

Dviejų dienų klausymai šiandien prasidėjo Pietų Afrikos teisininkų pareiškimu, aiškinančiu, kodėl ši Afrikos šalis apkaltino Izraelį dėl veiksmų Gazos kare, kurie yra „genocidinio pobūdžio“, ir kodėl ji prašo teismo priimti laikiną įsakymą nedelsiant sustabdyti Izraelio karinius veiksmus.

Sprendimas, ar priimti tokį laikinąjį įsakymą, greičiausiai užtruks savaites.

Pasaulio teismas, sprendžiantis ginčus tarp tautų, dar niekada iki šiol nepripažino, kad kuri nors šalis yra atsakinga už genocidą. Arčiausiai to buvo 2007 m., kai nuspręsta, kad Serbija „pažeidė įsipareigojimą užkirsti kelią genocidui“ per 1995 m. liepos mėn. Bosnijos serbų žudynes, kuriose Bosnijos Srebrenicos anklave buvo nužudyta daugiau nei 8 000 musulmonų vyrų ir berniukų.

Tarptautinis baudžiamasis teismas, įsikūręs už kelių kilometrų nuo TTT tame pačiame Nyderlandų mieste, yra kitoks  – jis teisia asmenis už karo nusikaltimus, nusikaltimus žmoniškumui ir genocidą.

„Pietų Afrikai bus sunku įrodyti, kad buvo vykdomas genocidas. Tai nėra vien tik didžiulio žmonių skaičiaus nužudymo klausimas, – elektroniniame laiške naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė Pietų Australijos universiteto tarptautinės teisės ekspertė Juliette McIntyre. – Turi būti ketinimas sunaikinti žmonių grupę (pavyzdžiui, pagal rasę ar religiją) visiškai arba iš dalies tam tikroje vietoje“.

PAR teisininkai teigia, kad išsamiame 84 puslapių dokumente jie įrodė šiuos Izraelio ketinimus. Byla sukasi apie Genocido konvenciją, kuri buvo priimta 1948 m. po Antrojo pasaulinio karo, kai Holokausto metu buvo nužudyti 6 milijonai žydų. Ir Izraelis, ir Pietų Afrika šią konvenciją yra pasirašiusios.

Bylos dokumentuose Pietų Afrikos Respublikos atstovai pareiškė siekiantys, kad teismas „nustatytų Izraelio atsakomybę už Genocido konvencijos pažeidimus ir patrauktų jį atsakomybėn už šiuos pažeidimus pagal tarptautinę teisę“ bei „užtikrintų skubią ir visapusišką Gazos ruožo palestiniečių, kuriems tebėra rimta ir tiesioginė genocido grėsmė, apsaugą“.

Pietų Afrikai atstovaujanti advokatų komanda tris valandas diskutavo Didžiojoje Teisingumo salėje. Izraelio teisininkų komanda penktadienio rytą taip pat turės tris valandas atsakyti į šiuos kaltinimus.