Legendiniai falafeliai ir atmintis

Legendiniai falafeliai ir atmintis

Vilniečiai ir svečiai jau  trečius metus džiaugiasi galimybe ragauti Izraelio gatvės maisto skambant gyvai muzikai miesto centre. Kas tai per vieta? Tai CVI Parkas – stilingas spalvotas kioskas  prigrūstas DJ įrangos, gražių žmonių ir gero maisto. Meniu nesikeičia ir nenusibosta jau  trečius metus – tai falafeliai.

Falafeliai – populiarus Artimųjų Rytų gatvės maistas ir pagrindinis Viduržemio jūros regiono patiekalas, kuris paplito įvairių šalių  virtuvėje, ypač tarp vegetarų. Nors žinoma, kad Viduržemio jūros regiono maistas turi mažai sočiųjų riebalų ir cukraus, ar Viduržemio jūros regiono maistas ir falafeliai iš tikrųjų yra sveiki?

CVI parkas falafelių kioskas, 1323.lt foto

Štai ką turėtumėte žinoti apie mėgstamus falafelių patiekalus.

Kas yra falafeliai?

Yra trys falafelių rūšys – tradiciniai falafeliai, kepti falafeliai ir citrininiai falafeliai. Tradiciniai falafeliai gruzdinami, o kepti falafeliai gaminami naudojant šviežias žoleles avinžirnių mišinyje.

Falafeliai – tai vegetariškas patiekalas, gaminamas iš avinžirnių arba fava pupelių. Dažnai jis būna rutuliuko, plokščio paplotėlio ar koldūno formos, kad būtų lengva valgyti keliaujant. Populiarėjant Viduržemio jūros regiono patiekalams „išsinešimui“, šį gardų patiekalą galite valgyti stovint, sėdint net bėgant.

Žinoma, gruzdintas ar orkaitėje keptas avinžirnių rutuliukas nėra tobulas be daugybės Viduržemio jūros regiono prieskonių. Falafeliams paprastai naudojamos žolelės ir prieskoniai, svogūnai, petražolės, kmynai, kalendra, svogūnų laiškai ir česnakas. Falafeliai dažnai valgomi vieni ir juos taip pat galima įdėti į pitą su tahini, salotomis, agurkais ir kt.

Falafeliai – populiarus Artimųjų Rytų gatvės maistas ir pagrindinis Viduržemio jūros regiono patiekalas, kuris paplito Amerikos virtuvėje, ypač tarp vegetarų. Nors žinoma, kad Viduržemio jūros regiono maistas turi mažai sočiųjų riebalų ir cukraus, ar Viduržemio jūros regiono maistas ir falafeliai iš tikrųjų yra sveiki?

Falafeliai ir atmintis

Falafelių istoriją nelengva atsekti. Kaip ir dauguma populiarių Viduržemio jūros regiono patiekalų, daugelis šalių tvirtina, kad būtent čia falafeliai gimė.

Iš tikrųjų vien tik Viduržemio jūros pakrantėje yra daugiau nei 20 šalių. Egiptiečiai teigė, kad falafelius sukūrė daugiau nei prieš 1000 metų, tačiau kiti teigia, kad šis patiekalas atkeliavo iš Indijos. 1882 m. britai okupavo Egiptą, ir koks sutapimas – tuo metu Egipto literatūroje pradėta rašyti apie falafelius. Britų kariuomenė atvyko iš Indijos, kur mėgavosi keptais kroketais. Jie paprašė savo egiptiečių šeimininkų paruošti jiems kažką panašaus iš vietinių ingredientų ir tai buvo falafeliai!

Photo

Falafeliai, pita, fokacija, daržovės – Malka restoranas, šefas Eyal Shani

Kitos šalys, pavyzdžiui, Izraelis, taip pat pretenduoja į falafelių išradėjus, bet kadangi šiuolaikinė Izraelio valstybė buvo įkurta tik 1948 m., tai mažai tikėtina. Tačiau žydai jau daugelį šimtų metų yra išsibarstę po visą pasaulį ir, kad ir kur jie atsidurdavo, perimdavo vietinės virtuvės patiekalus.

Persikėlę į Izraelį, žydai atsivežė ir savo tradicinį maistą. Tikėtina, kad iš Aleksandrijos (Egiptas) atvykę žydai atsivežė falafelį. Kadangi juos lengva ir pigu pagaminti, jie tapo labai populiariu greitu maistu, kurį galima rasti beveik kiekviename Izraelio miestelyje.

Ar tai sveika?

Nors falafeliai yra gruzdintas skanėstas, vis dėlto tai vienas sveikiausių Viduržemio jūros regiono restorane siūlomų patiekalų. Taip yra todėl, kad avinžirniai laikomi super-maistu; šiuose mažuose ankštiniuose augaluose gausu baltymų, skaidulų, kalcio, geležies, vitamino C, cinko, vario, mangano ir kt.

Sudėję avinžirnius į šviežią pitą su kitais sveikais ingredientais, gaunate vieną iš geriausių patiekalų kūnui ir sielai. Dėl to jį renkasi vegetarai ir veganai, norintys padidinti baltymų kiekį.

Formuojami falafeliai gruzdinimui

Tradicinėje DARNA festivalyje, kuri vyksta kasmet  tarptautinės tolerancijos dienos proga taip pat gaminome ir vaišinomės falafeliai pitoje su šviežiai suktu chumusu ir alyvuogėm. CVI parkas komandos skanumynai ištirpo akimirksniu.

 

Photo of Falafel

Falafelis su daržovėm – Malka restoranas, Eyal Shani šefas.Straisnyje naudojama exportil medžiaga.

Retesnis meniu svečias yra citrininis falafelis. Jo mišimyje yra citrinos sulčių ir drožlių. pabandyklite pasigaminti patys, štai receptas pagal delicious.

SUDEDAMOSIOS DALYS
1 1/2 arbatinio šaukštelio malto kumino
1 1/2 arbatinio šaukštelio maltos kalendros
1 sutrintos česnako skiltelės
2 šaukštai paprastų miltų
1/2 arbatinio šaukštelio sodos bikarbonato
Smulkiai sutarkuota 1 citrinos žievelė ir sultys
2 x 400 g skardinės avinžirnių, nuplauti ir nusausinti
1/2 ryšulėlio petražolių lapų, susmulkintų
1 nedidelis raudonasis svogūnas, supjaustytas plonais griežinėliais
2 šaukštai alyvuogių aliejaus ir dar šiek tiek alyvuogių aliejaus teptukui patepti
1/3 puodelio (90 g) tahini
1 valgomasis šaukštas medaus
120 g gražgarstės arba mažųjų špinatų lapų
500 g per pusę perpjautų mišrių veislinių pomidorų

Kepti avinžirnių ir citrinų falafeliai su tahini padažu, delicious foto

 

Nuotrauka Falafel Frishman

Už paramą ruošiant straipsnį dėkojame ir Kultūros paveldo departamentui prie Kultūros ministerijos už galimybę skleisti žydiško kulinarinio paveldo istoriją.