DARNA’2023. Žydų kompozitorių kūriniai, kuriuos, kartą išgirdę, norėsite dar

DARNA’2023. Žydų kompozitorių kūriniai, kuriuos, kartą išgirdę, norėsite dar

Ketvirtadienio vakarą simbolinėje J. Heifetzo salėje į susitikimą kviečia vienas ryškiausių jaunosios kartos klasikinės muzikos ansamblių „Duo Andersson“. Tarptautinių konkursų laureatai smuikininkė Julija Andersson ir pianistas Paulius Andersson, nuolat garsinantys Lietuvos vardą svetur, siekia publikai pristatyti retai atliekamus klasikinės ir šiuolaikinės muzikos kūrinius. „Tikime, kad įdomios, praturtinančios muzikos, kuri sulaukia mažiau dėmesio, yra daug – tereikia jos paieškoti“, – sako atlikėjai.

Duo Andersson / Simono Lukoševičiaus nuotr.

Ketvirtadienio vakarą duetas atliks įdomiausią žydų kompozitorių iš Lietuvos ir viso pasaulio muziką, kuri užkabina nuo pirmųjų akordų ir nepaleidžia iki pat pabaigos. Programoje skambės pasaulyje išgarsėjusios, tačiau Lietuvoje mažai žinomos JAV kompozitorės Leros Auerbach, nepaprasto grožio žydų kilmės lietuvių kompozitoriaus Anatolijaus Šenderovo ir vieno žymiausių XX amžiaus pasaulio kompozitorių Philipo Glasso kūriniai. Garantuojame nepamirštamą laiką!

Apie atlikėjus

Muzikų biografijos išties įspūdingos. Paulius –kilęs iš žinomos pianistų dinastijos, koncertinę veiklą pradėjo vos 5-erių. Dabar jis jau yra pelnęs penkiolikos tarptautinių konkursų apdovanojimus, dešimtyje jų – I‑ąsias premijas ir Grand Prix, o tarptautiniame pianistų forume „Beszczady bez granic“ (Lenkija) buvo apdovanotas pagrindiniu prizu – Auksinio Parnaso laureato titulu.

Paulius Andersson / Simono Lukoševičiaus nuotr.

Pianistas yra surengęs koncertus JAV, Indonezijos, Lenkijos, Čekijos, Vengrijos, Vokietijos, Danijos, Suomijos, Švedijos, Olandijos, Prancūzijos, Ispanijos, Slovakijos, Gruzijos, Ukrainos ir Lietuvos koncertų salėse, tai pat skambinęs prestižiniuose Lietuvos bei užsienio festivaliuose. 2005 m. P. Andersson atstovavo Lietuvą Japonijoje dalyvaudamas pasaulinės parodos EXPO koncertuose.

Paulius nuolat koncertuoja kaip solistas su žymiausiais Lietuvos ir Europos orkestrais, aktyviai propaguoja lietuvišką muziką, skatina kompozitorius kurti naujus, specialiai pianistui dedikuotus kūrinius.

Julija Andersson – lietuvių jaunosios kartos smuikininkė ir altininkė, prestižinių respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatė, kaip solistė nuolat koncertuojanti su Lietuvos ir užsienio orkestrais.

Julija Andersson / Simono Lukoševičiaus nuotr.

Nuo 2011-ųjų metų J. Andersson yra garsiojo NIKO – Naujų idėjų kamerinio orkestro (meno vadovas – Gediminas Gelgotas) – narė. Kartu su šiuo ansambliu smuikininkė yra koncertavusi žymiausiose pasaulio koncertų salėse ir festivaliuose, jos muzikavimo klausėsi Jo Šventenybė Dalai Lama ir Popiežius Pranciškus, o vos po kelių savaičių, gruodžio pradžioje, debiutuos garsiojoje Niujorko Carnegie Hall salėje.

Į duetą muzikantai susibūrė dar 2014 metais. Vėliau, abiem studijuojant užsienyje, buvo pertrauka, o priverstinė pertrauka COVID-19 pandemijos metu Juliją ir Paulių vėl suvedė ir gyvenime, ir ant scenos. 2022 m. duetas apdovanotas diplomu ir publikos prizu Tarptautiniame Stasio Vainiūno kamerinių ansamblių konkurse, o 2023 m. – III vieta Tarptautiniame Luigi Nono kamerinių ansamblių konkurse.

Susitinkame:

Data: lapkričio 16 d., ketvirtadienį.

Laikas: 18:30

Vieta: J. Heifetzo salėje (Pylimo g. 4., Vilnius, III aukštas).

Taip pat jūsų laukia fotografijos paroda, poetės Indrės Valantinaitės kūrinių skaitymai, daug įdomių atlikėjų, „Cvi Parko“ izraelietiško gatvės maisto vaišės ir edukacija, baras su vynu, alumi, arbata ir gaiviaisiais gėrimais bei rankų darbo desertai.

VISI FESTIVALIO KONCERTAI NEMOKAMI!

Renginį finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė, remia Kultūros paveldo departamentas prie LR Kultūros ministerijos.

#Atmintis #Memory #AEPJ

Daugiau apie festivalį DARNA skaitykite čia: https://shorturl.at/gpWZ2