DARNA’2023: „Namysto” kviečia išgirsti senojo ukrainiečių folkloro skambesį

DARNA’2023: „Namysto” kviečia išgirsti senojo ukrainiečių folkloro skambesį

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės ir kūrybos bei laisvalaikio erdvės „Cvi Parkas“ trečią kartą rengiamo festivalio DARNA scenoje pasirodys visiškai skirtingų žanrų atlikėjai, tačiau visus juos jungia profesionalumas ir tolerancijos bei pagarbos visiems kultūra. Ypatinga charizma užburia ir ketvirtadienio vakarą pradėsianti ukrainiečių folkloro grupė „Namysto“.

Vilniuje įsikūrusio kolektyvo nariai žavisi senojo ukrainiečių dainavimo grožiu ir turtingumu bei siekia atkurti jo pirminį skambesį – kaip muzika skambėjo jų kaimuose prieš šimtus metų.

Grupės pavadinimas „Namysto“, išvertus iš ukrainiečių kalbos, reiškia karolius, vėrinį. Tai moteriškas papuošalas, kuriuo ukrainietės papildydavo savo kostiumus. Kuo daugiau karolių – tuo moteris turtingesnė ir gražesnė.

Grupės pradžia – 2019 m., kai keli jaunuoliai susibūrė Vilniuje laisvalaikiu dainuoti ukrainietiškas tradicines dainas. Kolektyvui pasukti profesionalesniu keliu padėjo ukrainiečių etnomuzikologė Halyna Pšeničkina – Kačor, karo pradžioje atvykusi gyventi į Lietuvą.

Šiandien „Namysto“ repertuarą sudaro skirtingų žanrų kūriniai, užrašyti pačios Halynos ekspedicijų įvairiuose Ukrainos regionuose – Polesėje, Nadniprianščinoje, Stepėse – metu. Taip pat – kitų ukrainiečių folklorininkų užrašytos bei įvairios žinomos ukrainiečių liaudies dainos. Tai apeiginės  – vestuvinės, kalėdinės, kalėdojimo, pavasarinės, vasaros saulėgrįžos, derliaus nuėmimo, istorinės, kazokų, rekrutų, kareivių, šaulių, šeimos ir kitos dainos.

Atkuriant senąjį ukrainiečių dainavimą, „Namysto“ išsaugo regioninę kūrinio stilistiką – dialektą, faktūrą, tembrą.

Ansamblio nariai – skirtingų profesijų žmonės, kuriuos vienija meilė tradicinei muzikai ir jos vertės suvokimas – tai etnomuzikologai, etnologė, kultūros projektų vadovė, IT edukacijos ekspertė ir architektė.

Dideliems ir mažiems, šeimoms su vaikais ir garbaus amžiaus žmonėms skirtame festivalyje DARNA taip pat jūsų laukia fotografijos paroda, poetės Indrės Valantinaitės kūrinių skaitymai, daug įdomių atlikėjų, „Cvi Parko“ izraelietiško gatvės maisto vaišės ir edukacija, baras su vynu, alumi, arbata ir gaiviaisiais gėrimais bei rankų darbo desertai.

VISI FESTIVALIO KONCERTAI NEMOKAMI!

Susitinkame:

Data: lapkričio 16 d., ketvirtadienis.

Laikas: 18:30

Vieta: J. Heifetzo salė (Pylimo g. 4., Vilnius, III aukštas).

Daugiau apie DARNĄ čia:https://shorturl.at/gpWZ2

Renginį remia Kultūros paveldo departamentas prie LR Kultūros ministerijos.

#Atmintis #Memory #AEPJ