DARNA’2023: trijų išskirtinių fotomenininkų paroda

DARNA’2023: trijų išskirtinių fotomenininkų paroda

Jau šį ketvirtadienį, lapkričio 16-ąją, atėjusius į Tarptautinei tolerancijos dienai skirtą festivalį DARNA pasitiks trijų fotomenininkų – Lietuvos fotografijos grando Antano Sutkaus, ruso Andrejaus Kezzyno ir lenko Bartoszo Frątczako darbų paroda. Tai – išskirtinė galimybė vienu metu pamatyti pasaulį itin skirtingų, tačiau nepaprastai ryškių asmenybių akimis.

DARNOJE laukiame visų – didelių ir mažų, šeimų su vaikais ir garbus amžius žmonių, kurioms artimos tolerancijos, žmogiškumo ir darnos idėjos.

Visi festivalio koncertai – nemokami. Taip pat jūsų laukia „Cvi Parko“ izraelietiško gatvės maisto vaišės ir edukacija, baras su vynu, alumi, arbata ir gaiviaisiais gėrimais bei rankų darbo desertai!

Data: lapkričio 16 d., ketvirtadienis.

Laikas: 18:30

Vieta: J. Heifetzo salė (Pylimo g. 4., Vilnius, III aukštas).

B. Frątczakas / Vilniaus sporto rūmų pastatas, iškilęs septintojo dešimtmečio pabaigoje, yra įtrauktas į istorinių paminklų sąrašą. Planai jį atstatyti sukėlė ginčų, nes jis stovi buvusiose žydų kapinėse.

Apie parodą

Vieno žymiausių XX a. antros pusės Lietuvos fotomenininkų, stipriai įtakojusio lietuvių meninės fotografijos mokyklos formavimąsi, Antano Sutkaus Lietuvos meno gerbėjams pristatyti nereikia – jo parodos sulaukia didžiulio lankytojų srauto, o albumai priskiriami meno relikvijoms.

Antanas Sutkus / Prie Baltijos. Giruliai, 1972 m.

Pasaulyje pripažintas Andrejus Kezzynas pastaruosius dešimt metų skyrė inscenizuotai teatralizuotai fotografijai, kurioje modeliai yra aktoriai, vaidinantys savo vaidmenį spektaklyje, pasakojančiame unikalią istoriją,  o pats fotografas yra režisierius, tarsi iš šalies stebintis, kurį iš dramatiškų siužeto vingių verta paversti paveikslu.

Kezzyno darbai primena scenas iš filmų, kurie niekada nebuvo sukurti, arba paveikslus, kurie niekada nebuvo nutapyti. Sarkastiški, emocionalūs, provokuojantys ir gyvybingi, jie kalba su žiūrovu, kurio misija neapsiriboja vien stebėjimu, o reikalauja įsitraukimo į sudėtingą, linksmų ir tragiškų akimirkų kupiną istoriją, kurios sekundės dalies trukmės fragmentą fotografas nusprendė jiems parodyti.

Andrey Kezzynas / Baltasis apokalipsės sargas.

Šiuo metu Vilniuje gyvenantis lenkų kilmės filosofas, mokytojas, žurnalistas ir fotografas Bartoszas Frątczakas 2014–2018 m. dokumentavo nykstančius žydų kultūros pėdsakus visoje Lietuvoje, taip pat pavaizdavo Holokaustą išgyvenusius žydus ir juos nuo mirties gelbėjusias šeimas.  žmones ir žmonių, padėjusių išgelbėti žydus, šeimas. 2017–2019 metais B. Frątczakas vaizdavo po Antrojo pasaulinio karo likusius gyvus lenkų karius.

2016–2020 metais jis fotografavo Vilnių, tyrinėjo Jano Bułhako, Józefo Czechowicziaus ir Stanisławo Filiberto Fleury fotografijos darbus.

Šiuo metu jis dokumentuoja Lietuvoje gyvenančių lenkų gyvenimą, nagrinėja Marijos kulto temas.

Foto žurnalisto darbus eksponavo Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmai, Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus Vilniuje, Nacionalinis teatras Kaune, Lenkų kultūros namai Vilniuje, Vilniaus dvasingumo centras ir Kultūros centras Soleczniki.

Renginį remia Kultūros paveldo departamentas prie LR Kultūros ministerijos.

#Atmintis #Memory #AEPJ