Karo fone – antisemitiniai grasinimai

Karo fone – antisemitiniai grasinimai

Vienos Panevėžio aukštosios mokyklos studentų susirašinėjimas uždaroje pokalbių grupėje peraugo į neapykantą žydams ir netgi grasinimus susidoroti.

Šaltinis: sekunde.lt

Jų sulaukęs ir policijai pranešęs studentas apstulbęs – antisemitinių įžeidinėjimų pažėręs bendramokslis dargi tarnauja savanoriu Lietuvos kariuomenėje.

Studentas žodžių nesirinko

Grasinimų sulaukęs panevėžietis studentas papasakoti šokiruojančią istoriją sutiko su sąlyga, kad nebus paviešintas jo tikrasis vardas.

Vaikinas teigia iš tiesų esantis išsigandęs dėl savo saugumo.

Anot jo, ši skandalinga istorija prasidėjo, kai praėjusį penktadienį vienos aukštosios mokyklos to paties kurso studentų uždaroje pokalbių grupėje bendramokslis pasidalino Palestinos vėliava.

„Man pasipiktinus jis atrašė, kad žydai p…ai. Įspėjau, kad geriau taip nesakyti. Man atrašė: arba kas? Bandžiau švelninti situaciją, bet prasidėjo įžeidinėjimai. Bandžiau paaiškinti, kokia situacija Izraelyje, bet iš jo išgirdau, kad išvis tokios šalies kaip Izraelis nėra. Galop man pagrasino: matau, reiks ant tavęs išpjaustyti Dovydo žvaigždę“, – pasakojo jaunuolis.

Bjaurių įžeidinėjimų sulaukęs studentas teigia iš pradžių nenorėjęs kreiptis į policiją, nežinojo, kaip traktuoti tokius grasinimus. Todėl pirmiausia ryžosi susirašinėjimą parodyti Panevėžio žydų bendruomenės pirmininkui Genadijui Kofmanui.

„Žinau, kad mano bendramokslis yra karys savanoris, todėl tokie pasisakymai dar labiau glumina. Socialiniame tinkle įsikėlęs nuotrauką su ginklu, o jo be priesaikos neduoda. Kreipiausi į žydų bendruomenę, gal patars, kaip elgtis. Po pokalbio su jos pirmininku nusprendėm, kad vis dėlto reikėtų pranešti policijai“, – pasakojo studentas.

G. Kofmanas teigia esantis šokiruotas aukštosios mokyklos studento, dargi tarnaujančio Lietuvos kariuomenėje, pademonstruotos neapykantos žydams / I. Stulgaitės-Kriukienės nuotr.

Kreipsis į aukštosios vadovybę

Į Panevėžio žydų bendruomenės patalpas Ramygalos gatvėje atvykus iškviestiems patruliams, jaunuolis parašė pareiškimą dėl iš bendramokslio gautų grasinimų.

Policija susisiekė su antisemitiniais pasisakymais besižarsčiusiu aukštosios mokyklos studentu.

Tačiau, tikina nukentėjusysis, situacija dėl to ne tik nepagerėjo, bet dargi paaštrėjo.

„Manęs nei asmeniškai, nei toje pokalbių grupėje neatsiprašė. Bet pirmiausia reikia atsiprašyti ne manęs, o žydų bendruomenės“, – sako panevėžietis.

Jis teigia, kad po policijos įsikišimo iš kai kurių bendramokslių pajuto dar didesnį priešiškumą.

„Antisemitas pasisakė esantis netgi mūsų grupės seniūnas. Aš nesu žydas, esu lietuvis, bet, neslėpsiu, dabar jaučiu dar didesnę grėsmę nei prieš kreipdamasis į policiją. Kol kas apie tai nepranešiau mokyklos administracijai, bet teks tai padaryti, nes taip, kaip elgiasi kai kurie bendramoksliai, nėra etiška“, – teigia vaikinas.

Kol nepasikalbėjo su mokyklos vadovybe, jis nelinkęs viešinti, kurioje Panevėžyje veikiančioje aukštojoje vyksta tokie dalykai.

„Suprantu, kad gėlių niekas man neatneš, jei bus paviešinta mokykla“, – sako pašnekovas.

Jis pripažįsta iš kai kurių bendramokslių ir anksčiau jautęs priešiškumą, savotišką pažeminimą. Jaunuolis tikina, kad, jam stojus ginti Izraelio, dalies grupiokų neapykanta tapo dar didesnė ir atvira.

Šiuo metu studentas teigia turintis sveikatos problemų. Dėl kelintą dieną varginančių žarnyno sutrikimų negalintis netgi atlikti praktikos. Vaikinas neabejoja, kad ligą išprovokavo dėl konflikto su bendramoksliais atsiradusi didelė nervinė įtampa.

Pasiūlė skambinti nors ir naktį

Panevėžio žydų bendruomenės pirmininkas Genadijus Kofmanas teigia esantis šokiruotas aukštosios mokyklos studento, dargi tarnaujančio Lietuvos kariuomenėje, pademonstruotos neapykantos žydams.

„Visi turi teisę reikšti savo nuomonę, bet ne grasinimais, ne antisemitiniais išpuoliais.

„Karys atsiprašė, gailisi savo veiksmų.“                                                                          Mjr. D. Giedrikas

Į mus kreipęsis pilietiškas jaunuolis nėra mūsų bendruomenės narys. Jis lietuvis, panevėžietis. Jam sakiau: jei bus puolimai, skambink man nors ir naktį. Vis dėlto jau kitą dieną pats jam paskambinęs išgirdau, kad jaučia priešiškumą, kad jam pradėjo siųsti ožio nuotraukas“, – pasakojo G. Kofmanas.

Informavo apie pasekmes

Panevėžio apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Jukniūtė patvirtino, kad iš panevėžiečio buvo gautas pareiškimas dėl antisemitinių grasinimų.

„Jo pageidavimas buvo pasikalbėti pareigūnams su asmeniu, kuris grasino. Iš pareigūnų pusės buvo surinkta visa medžiaga, susisiekta su žmogumi, kuris galimai grasina, jis informuotas apie teisines pasekmes, kas laukia, jei grasinimai bus pasikartojantys“, – komentavo policijos atstovė.

Iš bendramokslių antisemitinių grasinimų susilaukęs aukštosios mokyklos studentas pirmiausia kreipėsi į Panevėžio žydų bendruomenę.

Atliks tarnybinį patikrinimą

Lietuvos kariuomenės KASP Vyčio apygardos 5-osios rinktinės štabo viršininkas mjr. Donatas Giedrikas patvirtino, kad bendramoksliui grasinęs ir antisemitinius pasisakymus žarstęs savanoris yra jų sąrašuose.

Pasak majoro, dėl tokių kario veiksmų bus pradėtas tarnybinis patikrinimas.

„Kariu savanoriu gali būti bet kuris žmogus. Jie pašaukiami tik vieną savaitgalį, dvi dienas, per mėnesį, kai vilkėdami uniformą vykdo karinio rengimo užduotis. O kitomis dienomis jis nėra aktyvus karys. Nepaisant to, mes atliksime tarnybinį patikrinimą dėl galimai kario vardo pažeminimo. Tikėtina, kad jam bus skiriama kažkokia nuobauda. Tokie veiksmai nesuderinami su kariuomenės veikla“, – komentavo mjr. D. Giedrikas.

Anot jo, su kariu savanoriu jau vyko pokalbis.

„Karys atsiprašė, gailisi savo veiksmų“, – teigė štabo viršininkas.