Šiauliuose vyko Izraelio palaikymo akcija

Šiauliuose vyko Izraelio palaikymo akcija

Spalio 9-osios vakarą Šiaulių apskrities žydų bendruomenė sukvietė į Izraelio palaikymo akciją. Bendruomenės pirmininkas Sania Kerbelis dėkingas, kad žmonės atsiliepė į kvietimą susirinkti prie Šiaulių apskrities žydų bendruomenės pastato, nors apie akciją buvo paskelbta tik prieš kelias valandas iki jos pradžios.

Izraelio palaikymo akcija vyko prie Šiaulių apskrities žydų bendruomenės pastato / Gintarės Daknytės nuotr.

Palaikyti Izraelio atėjo ne tik žydų bendruomenės nariai, bet ir ukrainiečiai, puikiai suprantantys, ką išgyvena žydai. Akcijoje dalyvavo ir Šiaulių miesto savivaldybės atstovai, neabejingi įvykiams šiauliečiai. Palaikymo akcijos dalyviai atsinešė Izraelio, Lietuvos, Ukrainos vėliavų.

Palaikymo akcijoje kalbėjo Šiaulių apskrities žydų bendruomenės pirmininkas Sania Kerbelis / Gintarės Daknytės nuotr.

Palaikymo akcijoje kalbėjo Šiaulių apskrities žydų bendruomenės pirmininkas Sania Kerbelis, Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis, Kuršėnų Pavenčių mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Asta Lesauskienė, ukrainietė Valentina Terebij. Prie žydų bendruomenės pastato akcijos dalyviai uždegė žvakes.

Akcijos dalyviai išreiškė palaikymą Izraeliui / Gintarės Daknytės nuotr.

Sutemus Šiaulių Prisikėlimo aikštės apžvalgos siena nušvito Izraelio vėliavos spalvomis – mėlyna ir balta.

„Visi išgyvename, visi Izraelyje turime giminių, daugelio giminaičiai paimti į armiją, dalyvauja veiksmuose, visi išgyvena dėl artimųjų, miestai yra apšaudomi. Beprasmės žmonių žūtys, – sako S. Kerbelis. – Susiskambiname nuolat, jie kaip ir bando mus raminti, bet žinote, kaip iš tiesų yra. Aš gegužės mėnesį buvau Izraelyje, kaip tik pataikėme į apšaudymus, kelis šimtus raketų buvo iššovę iš Gazos. Buvo nukentėjusių, bet „kupolas“ daug kur apsaugojo. O šį kartą ir per sieną veržiasi, skerdžia žmones, vaikus. Man tokia asociacija – lapkričio 5 dieną ruošiamės Vaikų akcijos minėjimui. Visą laiką sakydavome: „Daugiau niekada“. Dažniausiai kiti žmonės, ne žydai, pasąmonėje galvoja, kad „daugiau niekada“ su kažkuo, o žydai pasąmonėje turi, kad po Holokausto tokie dalykai turėtų būti nebeįmanomi dabartiniame civilizuotame pasaulyje. Bet tai vyksta.“

Palaikymo akcijoje uždegtos žvakės aukoms pagerbti / Gintarės Daknytės nuotr.