Holokausto dienos minėjimas Panevėžyje

Holokausto dienos minėjimas Panevėžyje

Šiandien minimas Vilniaus geto likvidavimo 80-metis ir Holokausto aukų atminimo diena, kuomet visi prisimename Lietuvoje gyvenusią didelę žydų bendruomenę.

Renginio akimirka / PŽB nuotr.

„Didžioji geto gyventojų dalis buvo  nužudyta”, – minėjimo atidaryme  pasakė  Panevėžio žydų bendruomenės pirmininkas Gennady Kofmanas.

Panevėžio žydų bendruomenė minėjimą pradėjo Atminties skvere, prie memorialo „Liūdinti žydų motina”, prie kurio buvo degamos žvakutės ir padėti vainikai.

Renginio akimirkos / PŽB nuotr.

Minėjime dalyvavo ir kalbėjo Panevėžio m. mero pavaduotoja Loreta Masiliūnienė, Panevėžio rajono savivaldybės meras Antanas Pocius, gimnazijos moksleiviai, mokyklos TUC mokiniai. Vėliau visi minėjimo dalyviai vyko aplankyti masinių žydų naikinimo vietų Kurganavos miške ir Žaliojoje girioje. Jose irgi  buvo uždegtos žvakelės ir padėti vainikai.

1941 m. Lietuvą okupavo nacistinė Vokietija ir per kelis mėnesius buvo sunaikinta didelė Lietuvos žydų bendruomenės dalis. Lietuvos žydai, kaip darbo jėga, pateko į miestuose įsteigtus getus. Dauguma getų buvo likviduoti nacių po kelių mėnesių, o likę Vilniaus, Kauno ir Šiaulių – veikė 2-3 metus.

Panevėžyje getas buvo įkurtas1941 m. liepos 10-11 d. ir rugpjūtį sunaikintas. Vilniaus getas buvo likviduotas 1943 m. rugsėjo 23 d.

Panevėžio žydams buvo įsakyta iki liepos 11 dienos vakaro persikraustyti į jiems skirtą kvartalą, kurį ribojo Klaipėdos, Krekenavos, J.Tilvyčio, Skerdyklos gatvės.

Renginio akimirka / PŽB nuotr.

Šis rajonas hitlerininkų pasiriktas neatsitiktinai. 1914 m. Anglijos, Prancūzijos ir JAV pasiturinčių žydų įkurtas labdaros fondas Joint per žydų liaudies banką skyrė paramą savo tautiečių būstams  statyti. Dauguma fondo lėšomis pastatytų žydų namų tarpukario Panevėžyje buvo būtent geto teritorijoje, dabartinėje J.Zikaro gatvėje, kuri 1923 m. iki 1953 m. buvo vadinama Džointo vardu.

Liepos 28 d. buvo sudarytas toks sąrašas: gete gyveno 4423 žydai. Atskirai pažymima, kad vaikų iki 2 metų buvo 159, nuo 2 metų iki 4 metų 119, nuo 4 iki 6 metų 139. Toliau rašoma, kad 3207 žydai turi pastogę, o 1216 – jos neturi ir glaudžiasi kiemuose.

Rugpjūčio pradžioje naciai pranešė geto kaliniams, kad darbingus vyrus veš į Pajuostės oro uostą darbams ir ten apgyvendins barakuose. Tai buvo melagingas pranešimas. Iš tiesų keli tūkstančiai žydų vyrų buvo nugabenti į Žaliąją girią ir sušaudyti.

www.jewishpanevezys.lt

Renginio akimirka / PŽB nuotr.