Atminties kelias Pabradėje

Atminties kelias Pabradėje

Rugsėjo 23-ioji – Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena. Minima diena susijusi su Vilniaus geto likvidavimu, dalis geto gyventojų iš karto buvo nužudyti, o kita dalis – išvežti į nacių koncentracijos stovyklas lėtai mirčiai. Šiais metais minime 80 metų nuo Vilniaus geto sunaikinimo.

Bendradarbiaujant su Švenčionių r. žydų bendruomenės pirmininku Moisej Šapiro, Pabradės miesto kultūros centru, Pabradės seniūnija, istorijos mokytojos Danguolė Grincevičienė ir Regina  Mateikienė kartu su  6b, Ia ir Ib gimnazijos klasių mokiniais rugsėjo 21 d. dalyvavo pilietinėje iniciatyvoje „Atminties kelias“. Akcijos dalyviai pėsčiomis nuėjo kelią, kuriuo į mirtį buvo varomi nekalti žmonės, aplankė masinę žydų žūties vietą Pabradėje. Dalyvaujant iniciatyvoje buvo siekiama, kad gimnazijos mokiniai daugiau sužinotų apie Lietuvoje gyvenusią gausią žydų bendruomenę, suvoktų Holokausto mastą ir tragediją tiek Europoje, tiek Lietuvoje, tiek ir mūsų gimtajame krašte, nes čia taip pat buvo vykdomos egzekucijos prieš šios tautybės žmones.

Renginio akimirka / Pabradės „Ryto“ gimnazijos nuotr.

Apie Pabradėje gyvenusią žydų bendruomenę ir vykusias žydų žudynes kalbėjo Švenčionių rajone žydų bendruomenės pirmininkas Moisej Šapiro, o kūrinį ,,Memory“ (,,Atmintis“) atliko Ždanas Matiušonok (vadovas Bronislovas Vilimas). Susipažinę su žydų tautos likimu Antrojo pasaulinio karo metais, pagerbdami jų atminimą, tragedijos vietoje susirinkusieji padėjo atsineštus akmenukus. Dalyvavimas akcijoje pagilino istorines žinias apie holokaustą bei baisią praeities tragediją, įpareigojo daryti viską, kad tokia tragedija daugiau nepasikartotų.

Parengė Istorijos mokytoja metodininkė Danguolė Grincevičienė

Renginio akimirkos – nuotraukų galerijoje.