Europos žydų kultūros dienos Prienuose

Europos žydų kultūros dienos Prienuose

Roš Ha Šana išvakarėse buvome maloniai pakviesti į Prienus, kuriuose iki II pasaulinio karo apie 40 proc. gyventojų buvo žydai – kūrę, puoselėję ir mylėję savo gimtąjį miestą. Mums nepaprastai smagu, kad patys prieniškiai susidomėjo kulinarine edukacija, kurios metu per patiekalus ir jų istorijas iki tol svetima buvusi kultūra tampa artimesnė ir geriau suprantama.

Renginio akimirkos / LŽB nuotr.

Popietė simboliški prasidėjo prie vienintelės iš dviejų buvusių likusios Prienų sinagogos, kur, kartu su Anties sodo bendruomene sodinome krokus, kurie pavasarį ne tik džiugins praeivių akis, tačiau ir primins apie mieste gyvenusius žydus.

Renginio akimirkos / LŽB nuotr.

Po to ramiu žingsneliu, grožėdamiesi senamiesčiu, patraukėme į kavinę „Vėlyvė“, įsikūrusią pastate, turinčiame nepaprastą istoriją – čia kažkada buvo įsikūręs garsus restoranas, priklausęs Milšteinų šeimai.

Renginio akimirkos / LŽB nuotr.

Jaukioje erdvėje visi kartu gaminome litvakišką foršmaką, laužėme šventinę apvalią chalą, skanavome humuso ir, žinoma, kepėme beigelius. O kaip gi be jų, juk ne veltui sakome, kad #BeigeliaiJungiaBendruomenes.

Renginio akimirkos / LŽB nuotr.

Vakaro kulminacija tapo nuostabios ponios – Janinos Paplauskaitės – Leonavičienės, kurios hobis yra genealogija, visą laisvalaikį  pasakojimas apie sinagogą ir Milšteinų šeimą. Pažadame, kad netrukus būtinai jį rasite mūsų puslapyje www.lzb.lt, o kol kas dėkojame visiems buvusiems ir kartu laužusiems chalą.

Renginio akimirkos / LŽB nuotr.

Saldžių 5784-ųjų – Šana tova ve metuka!

#EŽKD2023 #EDJC2023 #Atmintis #Memory #AEPJ #UNESCO Lietuvos žydų bendruomenė Beigelių krautuvėlė #Anties Sodo Bendruomenė Prienų Rajono Savivaldybė #mūsųbendruomenės #OurCommunities