Naujienos iš Panevėžio

Vasara Panevėžio žydų bendruomenei – ypatingai įtemptas laikas. Nors kitu metu svečių taip pat netrūksta, daugelis užsienyje gyvenančių litvakų ir jų palikuonių šiltąjį metų periodą išnaudoja ieškodami savo šaknų. Vien per pastaruosius kelis mėnesius PŽB pirmininkas Gennady Kofmanas sulaukė svečių iš Europos šalių, Izraelio, Pietų Afrikos Respublikos, Kanados ir JAV.

PŽB svečiavosi Danielis Benjaminas ir Dana Missulawin su sūnumis / PŽB nuotr.

Štai ir prieš kelias dienas į PŽB duris pasibeldė Tel Avive gyvenančios dvi jaunos šeimos su vaikais – Danielis Benjaminas ir Dana Missulawin su sūnumis. Jų prosenelis 1920 m. gyveno Panevėžyje, Smėlynės gatvėje ir buvo prekybininkas, o  senelis Mouša  Benjaminovičius iš pradžių buvo įsikūręs Molainių gatvės 21-ąjame name, o vėliau persikėlė į Kranto gatvę.

Svečiai iš Tel Avivo džiaugėsi radę giminaičių dokumentų / PŽB nuotr.

Panevėžio žydų bendruomenės archyve svečiai rado daug informacijos apie savo protėvius, susijaudinę vartė nuotraukų albumus, aplankė ne tik vietas, kur gyveno jų giminės, bet ir Panevėžio žydų istoriją menančius paminklus.

Prieš savaitę į Panevėžį buvo atvykusi kita šeima – Jeruzalės universiteto profesorius Akye Edrei su žmona Chana. Pora norėjo išgirsti apie Panevėžyje iki II pasaulinio karo gyvenusių žydų istorija ir ieškojo informacijos apie savo prosenelius.

Svečiai domėjosi PŽB veikla ir bendruomenės surinkta istorine medžiaga apie Panevėžio žydus.

Palikę šiltus atsiliepimus bendruomenės svečių knygoje, izraeliečiai džiaugėsi įdomia ir informatyvia ekskursija po Panevėžio žydų paveldo istorines vietas, kurią jiems surengė bendruomenės pirmininkas Gennady Kofmanas.

Akye Edrei su žmona Chana ir PŽB pirmininkas Gennady Kofmanas / PŽB nuotr.