Naujienos iš Panevėžio

Įspūdingu žydų istorijos paveldu garsėjančioje Panevėžio žydų bendruomenėje lankėsi Izraelio ambasadorės Lietuvoje pavaduotojas Erezas Golanas ir ambasados atstovė kultūros klausimais Virginija Bunevičiūtė.

Izraelio ambasadorės pavaduotojas Erezas Golanas ir PŽB pirmininkas Gennady Kofmanas / PŽB nuotr.

Svečiai domėjosi bendruomenės veikla, jos vykdomais projektais. Kiek vėliau su PŽB pirmininku Gennady Kofmanu apžiūrėjo visą Panevėžio žydų paveldą.

E.Golanas didelį dėmesį skyrė Panevėžio krašto mokyklose ir gimnazijose vykdomoms edukacinėms programoms. Svečiai taip pat lankėsi Panevėžio Lėlių vežimo teatre, susitiko su miesto savivaldybės atstovais, o vakare kino centre „Garsas“ atidarė projektą „Izraelio kinas tavo mieste“.

Pirmasis Izraelio kino retrospektyvos vakaras įvyko Panevėžyje / PŽB nuotr.

Piknike ant žolės parodytas pirmasis filmas – kultinio Izraelio režisieriaus Ephraimo Kishono 1969-aisiais sukurta komedija „Blaumilcho kanalas”, pašiepianti biurokratijos absurdą ir aktuali visais laikais ir visose šalyse.

„Mes, žydai, mėgstame pasišaipyti iš savęs ne tik gyvenime, bet ir kine”, – filmo peržiūroje kalbėjo Izraelio ambasadorės pavaduotojas Erezas Golanas. Retrospektyvą pristatė kino kritikė Auksė Kancerevičiūtė.

Kiti „Izraelio kinas tavo mieste” seansai kino centre „Garsas” vyks dar dvi šio mėnesio dienas: rugpjūčio 24 d. bus rodomas filmas „Pasaulio pakrašty sukite kairėn“, o rugpjūčio 31-ąją – „Abulelė“.

Visi seansai nemokami, rodomi su lietuviškais subtitrais.

Tai Izraelio ambasados dovana Panevėžio miestui.

Renginio akimirka / PŽB nuotr.