Ypatingas susitikimas

Mūsų, litvakų, pasaulyje tikrai nėra daug, todėl kiekvienas susitikimas dovanoja nepaprastas emocijas ir jaudulį. Šįkart dar didesnį nei įprastai, nes Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenėje viešėjo ypatingas svečias – Marcas Berensonas.

Profesorius Marcas Berensonas, LŽB pirmininkė Faina Kukliansky ir Pasaulio lietuvių studentų organizacijos prezidentas Dovydas Šotland-Juzefovičius / LŽB nuotr.

Jis – vieno iš pasaulyje labiausiai vertinamų universitetų, Londono King‘s koledžo Rytų ir Rusijos instituto profesorius, Rytų politikos ir saugumo ekspertas, parašęs ne vieną mokslinį darbą, puikiai žinantis rusų ir ukrainiečių kalbas, o ir šiaip nepaprastai šviesi asmenybė. Litvakams profesorius svarbi asmenybė dar ir dėl to, kad yra garsiųjų Sendos ir Bernardo Berensonų palikuonis.

Senda Berenson Abbott – netoli Alytaus, Butrimonyse gimusi ir į JAV kartu su tėvais emigravusi viena garsiausių litvakių. Ji – pirmoji moterų krepšinio propaguotoja JAV, pirmojo krepšinio vadovėlio moterims autorė, tituluojama pasaulinio moterų krepšinio motina.

Jos brolis Bernardas Berensonas – vienas žymiausių ir įtakingiausių AV meno istorikų ir kritikų. Profesorius Marcas Berensonas – jų brolio pro-proanūkis, Vilniuje siekė kuo daugiau sužinoti apie savo giminės šaknis ir istoriją. Susitikime su Lietuvos žydų (litvkaų) bendruomenės pirmininke, advokate Faina Kukliansky, į kurį jį atlydėjo bendruomenės bičiulis, Pasaulio lietuvių studentų organizacijos prezidentas Dovydas Šotland-Juzefovičius, profesorius domėjosi ne tik praeitimi, bet ir nūdienos aktualijomis, kultūra, bendruomenės veikla.

„Jaudinanti patirtis grįžti ten, iš kur kilusi tavo giminė“, – emocijų neslėpė M. Berensonas.