Vandalai vėl nuniokojo Ukmergės žydų kapavietę

Štai taip šiandien vėl atrodo Pivonijoje esanti Holokausto aukų atminimo vieta ir kapinės. Čia, vos  4 km nuo Ukmergės, II pasaulinio karo metais buvo nužudyta 11 tūkstančių žydų kilmės Lietuvos piliečių, virš kurių kaulų šiandien siaučia keturračiais lakstantys vandalai.

„Tai jau aštuntas vandalizmo aktas per septynis mėnesius. Nors kreipėmės į visas instancijas, prašėme apsaugoti paminklą ir kapavietes, ši vieta ir toliau niokojama“, – sako Ukmergės žydų bendruomenės pirmininkas Artūras Taicas.

Jis pabrėžia, kad jau šešis kartus po chuliganų išpuolių, kai Pivonijos paminklas buvo išrašinėtas Z raide ir nuniokotas, kvietė policiją, tačiau nė karto nebuvo pasiekta jokių rezultatų.

„Pasakysiu atvirai – netikiu ir nebepasitikiu pareigūnais, kuriems atrodo, kad kapinių niokojimas yra nesvarbi smulkmena. Ima atrodyti, kad pareigūnų įtikinėjimai neva gyvename teisinėje valstybėje, tėra akių dūmimas“, – įsitikinęs ukmergiškis.

Pivonijoje nužudytų žydų kapavietės niokojimo problemą akcentavo ir birželį su Ukmergės meru Dariumi Varnu susitikusi Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

„Sunku patikėti, kad policija, turėdama modernias priemones nusikaltimams tirti, negali išsiaiškinti keturračių, nuolat niokojančių nužudytų žydų amžino poilsio vietą, savininkų. Juk tokių transporto priemonių tikrai nėra daug – galima patikrinti padangų raštą. Kita vertus, galima patikrinti telefonų lokacijos vietą ir taip išsiaiškinti jų turėtojus. Būdų yra ne vienas ir ne du, tad peršasi mintis, kad to vengiama sąmoningai“, – svarstė F. Kukliansky.

Vis dėlto, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė rankų neketina nuleisti – po šio vandalų pasivažinėjimo vėl bus oficialiai kreiptasi į Ukmergės merą, Lietuvos savivaldybių asociaciją ir Lietuvos policiją, nes mes esame Pivonijoje atgulusių nužudytų žmonių balsas.