Naujienos iš Panevėžio: bendruomenę aplankė garbūs svečiai

Šių metų birželio mėnesi Panevėžio žydų bendruomenę aplankė garbingi svečiai – Williamsas Tcathas, Gendel / Hendel šeimų asociacijos prezidentas ir jo bendrakeleiviai.

Gendel / Hendel šeimų asociacijos prezidentas Williamsas Tcathas (kairėje) ir PŽB pirmininkas Genadijus Kofmanas / PŽB nuotr.

Solomono Hendelio šeima / PŽB nuotr.

Senelis Salomonas Gendeli buvos gatavų rūbų pardavėjas ir mirė 1916 m. Jo palikuonys įkūrė šeimų, palikusių Panevėžį po 1919 m., asociaciją, kurioje yra 416 atstovų. 2024 metais šeimų asociacija švęs jubiliejų.

Gendel / Hendel šeimų asociacijos nariai / PŽB nuotr.

Ponas W, Tchathas susipažino su PŽB archyvu, domėjosi albumais, kuriuose galima rasti svečių parašus ir palinkėjimus. Čia daugelis atvykėlių randa giminaičių įrašų. W. Tcathas svečių knygoje taip pat paliko įrašą. Jis kalbėjo apie bendradarbiavimo, renkant ir sisteminant informaciją, svarbą.

Svečių viešnagės tikslas – rinkti informciją ir nuotraukas apie asociacijai priklausančias šeimas bei įamžinti jų indėlį anuometinio Panevėžio gyvenime, todėl asociacijos atstovai atsivežė daug dokumentų, kuriuos perdavė PŽB.

Svečiai domėjosi PŽB archyvu / PŽB nuotr.

Tai – pirmoji Willamso Tchatho ir kitų asociacijos narių kelionė į Lietuvą. Čia jie vieną dieną skyrė Panevėžio apžiūrėjimui, vėliau išvyko į Vilnių, kur susitiko su jų pirma kelionė į Lietuvą,vieną dieną skyrė Panevėžiui, kitą Vilniųi, kur susitiks Lietuvos žydų bendruomenės pirmininke Faina Kukliansky.

Svečiai prie „Liūdinčios žydų motinos“ paminklo Panevėžyje / PŽB nuotr.

Norinčius daugiau sužinoti apie Gendel / Hendel šeimų asociacijos veiklą, kviečiame apsilankyti interneto svetainėje ir archyve www.greetthehendels.com