Izraelio ambasadorė Jurbarke pagerbė Holokausto aukas

Liepos 3-ąją Jurbarke lankėsi nepaprastoji ir įgaliotoji Izraelio valstybės ambasadorė Hadas Wittenberg Silverstein.

Šaltinis: Jurbrkas.lt

Vizito akimirkos / jurbarkas.lt nuotr.

Vizitą ambasadorė pradėjo Jurbarko V. Grybo memorialiniame muziejuje, kur ją pasitiko Jurbarko rajono savivaldybės meras Skirmantas Mockevičius ir muziejaus vadovė, menininkė Rasa Grybaitė. Viešnia domėjosi garsaus skulptoriaus, kuris buvo sušaudytas kartu su žydų bendruomene 1941 m. liepos 3 d. Naujasodžiuose, gyvenimo istorija ir jo kūrybiniu palikimu.

Jurbarko rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje ambasadorė susitiko su savivaldybės administracijos direktore Rūta Vančiene, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Aušra Baliukynaite, vyr. specialiste Akvile Sadauskiene ir bibliotekos direktore Rasida Kalinauskiene. Susitikimo metu buvo aptarti bendradarbiavimo klausimai.

15 val. Jurbarko genocido aukų kapinėse vykusiame, prieš 82 metus čia nužudytos gausios žydų ir jurbarkiečių bendruomenės narių atminimo renginyje. Kreipdamasis į renginio dalyvius rajono savivaldybės meras Skirmantas Mockevičius savo kalboje akcentavo istorinės atminties išsaugojimo reikšmę. „Kiekvienais metais liepos 3, ir ne tik šią dieną, tokiuose renginiuose aš visos Jurbarko bendruomenės vardu pagerbiu tuos žmones, kurie kūrė Jurbarką, kurie gydė čia gyvenusius žmones, kurie jais rūpinosi ir gynė juos, ir kurių gyvenimas baigėsi visiškai netikėtai. Per sovietinį laikotarpį iš mūsų mąstysenos, iš mūsų atminties ir aplinkos trynė atmintį, bet neištrynė. Todėl sakau ačiū visiems, kurie susirenkat, kurie tvarkot, kurie rašot apie tai, kurie šias akimirkas įamžina fotografijose, nes tai yra istorija. Istorija kuri svarbi ne tik tiems kurių nėra, bet ir tiems, kurie dar tik ateis“, – kalbėjo Skirmantas Mockevičius.

Vėliau prie Sinagogų aikštės memorialo, kartu su Lietuvos žydų bendruomenės pirmininke Faina Kukliansky, Kauno žydų bendruomenės pirmininku Žaku Gercu ir kitais renginio dalyviais dalyvavo pokalbyje – diskusijoje apie Jurbarko krašto žydų bendruomenės istoriją ir Holokausto atmintį bei įamžinimą šiandien, kurioje dalyvavo Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto mokslo darbuotojas, docentas dr. Hektoras Vitkus ir Lietuvos istorijos instituto doktorantė Rūta Matimaitytė.