Europos žydų kongresas smerkia išpuolius prieš Bulgarijos žydų bendruomenę

Europos žydų kongresas išreiškė didžiulį susirūpinimą dėl stiprėjančio nacionalizmo ir antisemitizmo Bulgarijoje ir smerkia išpuolius prieš žydų organizaciją Bulgarijoje „Shalom“. Kaip politinė Bulgarijos žydų atstovybė „Shalom“ yra susijusi su Europos žydų kongresu.

Bulgarijos žydų organizacijos „Shalom“ vadovas, profesorius Aleksandras Oskaras / EJC nuotr.

Kraštutinės dešinės nacionalistinės „Vazrazdane“ (atgimimas – aut. past.) partijos vadovo Kostadino Kostadinovo pareiškimai, neva „Shalom“ prezidentas profesorius Aleksandras Oskaras ir kiti Bulgarijos žydų bendruomenės nariai yra „naciai ir fašistai“ – tai grėsmingiausia šiuolaikinio antisemitizmo formos apraiška.

„Vazrazdane“ partijos nariai taip pat nevengė kitų antisemitinių pasisakymų, tarp kurių – ir kaltinimai, neva Bulgarijos žydai yra nelojalūs šaliai ir teikia pirmenybę užsienio valstybių interesams. Be to, jie žydus Bulgarijoje vadino užsieniečiais ir įspėjo, kad elgtųsi atsargiai, o tai yra tiesioginis grasinimas.

Europos žydų kongresas tvirtai solidarizuojasi su mūsų draugais ir kolegomis bei žydų bendruomene Bulgarijoje ir ragina Bulgarijos vyriausybę bei institucijas imtis skubių veiksmų siekiant sustabdyti šiuos antisemitinius išpuolius, kuriais siekiama marginalizuoti ir įbauginti bendruomenę.

Priminsime, kad praėjusią savaitę Europos žydų kongresas išreiškė palaikymą ir Lietuvos žydų bendruomenei, susidūrusiai su per pastaruosius dešimtmečius didžiausiais antisemitiniais išpuoliais, melagystėmis ir istorinių faktų iškraipymu, kai Seimo narys Remigijus Žemaitaitis apkaltino žydus Lietuvos holokaustu, žmonių trėmimu į Sibirą ir žudymu.

„Esame pasibaisėję Lietuvos parlamentaro pastarojo meto pasisakymais, kaltinančiais žydus lietuvių deportavimu ir žudymu.

Tvirtai solidarizuojamės su Lietuvos žydų bendruomene, kartu su ja griežtai smerkdami parlamentaro Žemaitaičio antisemitinius komentarus“, – teigiama Europos žydų kongreso vadovų pareiškime.

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pranešimą „Dėl Seimo nario antisemitinių pasisakymų“ rasite čia: https://www.lzb.lt/2023/06/22/lietuvos-zydu-litvaku-bendruomenes-pranesimas-del-seimo-nario-antisemitiniu-pasisakymu/