Panevėžyje restauruotas paminklas „Liūdinti žydų motina“

1955 m. žydų kapinės Panevėžyje buvo uždarytos.1966 m. birželio 2 d., pagal Panevėžio vykdomojo komiteto  sprendimą Nr.252, vietoje žydų kapinių įkurtas parkas. Tai buvo aukščiausio rango cinizmas.

Paminklas “Liūdinti žydų motina” / PŽB nuotr.

Kapinėse palaidota apie 12-13 tūkstančių žmonių. Visi paminklai buvo nuimti  ir sandėliuojami Panevėžio buitiniame kombinate. Dalis paminklų sulaužyta ir panaudota Panevėžio dramos teatro dekoratyvinei sienai. Kapinių centre skulptorius A. Pajuodis pastatė vėžio simbolio skulptūrą, aplink ją buvo įrengtas baseinas. Kapinių vietoje buvo dviračių takai vaikams ir suaugusiems. Tačiau baisiausia, kad aplink kapines gyvenantys žmonės, pamatę kasinėjimo darbus, gavo šoką. Iš žemės buvo iškasti žmonių kaulai. Palikuonys, atvyke į Panevėžį aplankyti savo prosenelių kapų, eidavo prie dramos teatro sienos ir ten meldėsi.

2003 m. Panevėžio žydų bendruomene sugalvojo projektą:

  1. Siena prie dramos teatro turi būti išardyta ir paminklai grąžinti į kapines.
  2. Vietoje vėžio skulptūros ir baseino architektas Valdas Klimavičius buvo įpareigotas sukurti memorialą, kur būtų pastatytas paminklas, skirtas kapinėse palaidotų žydų įamžinimui.

Projekto eskizas buvo įvykdytas 2007 m.

Paminklo atnaujinimo darbai / PŽB nuotr.

2008 m. buvo ieškoma pinigų ir galimybių pradėti memorialo statybą. Panevėžio miesto savivaldybė  skyrė 100 tūkst. litų, Panevėžio žydų bendruomenė rinko pinigus memorialui ir paminklui „Liūdinti žydų motina“.
Paminklo ir memorialo statyba taip pat parėmė: Lietuvos žydų bendruomenė, Izraelio ambasada, Rusijos federacijos ambasada, Amerikos fondas Lietuvos ir Latvijos žydams, Panevėžio Gyvojo Dievo krikščionių bažnyčia. Vieni pirmųjų Panevėžio žydų bendruomenės narių parėmusių: Jurijus Grafmanas ir jo šeima, Gurevičių šeima, Jurijus Smirnovas , Zinaida Zaprudskaja, Gennady Kofmanas, Nadežda Sedych, Valentika Darenceva, Rashelle Vovsy ir kiti. Pagrindinis rėmėjas buvo  Keith W. Kaye ir šeima.

Pati memorialo idėja buvo sukurta Gennady Kofmano, o šią idėją vykdė garsus Panevėžio skulptorius Vytautas Tallat-Kelpša.

2009 m. rugsėjo 24 d., Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną, paminklas atidengtas. Atidengiant paminklą krašto žydams atminti buvo surengta konferencija. Apie žydų tautos istoriją  konferencijoje pranešimą skaitė Joana Viga Čiplytė, Panevėžio žydų bendruomenės pirmininkas Gennady Kofmanas. Jis priminė žydų kapinių istoriją ir likimą, buvo parodytas dokumentinis filmas apie Panevėžio žydus 1932 m. Renginyje dalyvavo ir įgaliotasis Izraelio ambasadorius Chen Ivri Apter.

Pastaruosius dešimt metų pats paminklas ne kartą buvo niokojamas, apmėtytas akmenimis. Aštrūs akmenys nuskėlė paminklinio akmens kampus. Paminklas vietomis buvo subraižytas. Memorialinės sienelės iš atminimo akmenų siūlės išbyrėjo.Panevėžio žydų bendruomenės pirmininko G. Kofmano iniciatyva buvo nuspręsta paminklą restauruoti.

Dabar paminklas „Liūdinti žydų motina“ ir memorialas, esantis Panevėžio žydų kapinėse Atminimo skvere, restauruotas. Užtaisytos atminimo akmenų tvorelės siūlės. Paminklas nuplautas ir nupoliruotas. Siekiant geriau išsaugoti paminklinį akmenį, paminklas impregnuotas. Specialus impregnantas atgaivino paminklo akmens spalvą.

Paminklas “Liūdinti žydų motina” / PŽB nuotr.