Kviečime į diskusiją „Žydiški patiekalai – tiltas tarp lietuvių ir žydų“ kavinėje „Cvi Parkas“

Kviečime į diskusiją „Žydiški patiekalai – tiltas tarp lietuvių ir žydų“ kavinėje „Cvi Parkas“

Diskusijų klubas #ŽydiškiPašnekesiai kviečia į pokalbį apie tai, kas suartina ir padeda atrasti bendrus sąlyčio taškus – virtuvę.

„Diskusija bus išties įdomi. Sužinosite, kurie tradiciniai patiekalai yra tikrai lietuviški, o kurie – net neįsivaizdavote – turi žydiškas šaknis: ir litvakiškas, ir sefardiškas. Na, 600 metų bendro gyvenimo negalėjo nepaveikti abiejų tautų virtuvių“, – įsitikinęs diskusijų klubo šeimininkas ir būsimo pokalbio moderatorius, aktorius ir publicistas Arkadijus Vinokuras.

DISKUSIJOJE DALYVAUJA

Šmuelis Yatomas – Vilniaus religinės bendruomenės pirmininkas ir Sinagogos kantorius.

Natalja Cheifec – edukatorė, puoselėjanti žydų tradicijas.

Faina Kukliansky – Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė, mėgstanti gaminti žydiškus patiekalus.

Rafaelis Gimelšteinas – izraelietiškos gatvės maisto kavinės „Cvi Parks“ vadovas.

Rimvydas Laužikas – profesorius,  paveldo komunikacijos tyrinėtojas, istorikas, archeologas, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto profesorius, UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo Tarpvyriausybinio komiteto Vertinimo komisijos narys. Kelių knygų apie patiekalų istoriją autorius ir bendraautorius:  „Istorinė Lietuvos virtuvė: maistas ir gėrimai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“, „Oginskių dvaro virtuvėje“, „Lietuvos gaspadinė arba Pamokinimai, kaip prigulinčiai suvartoti Dievo dovanas“, „Senieji lietuviški receptai. Lietuvos gaspadinių receptai. Dvi dešimtys ir vienas būdas, kaip gaminti gardžius senoviškus valgius, kuriais pavyks ne tik šeimynykščius nudžiuginti, bet ir svečią papenėti“.

Moderuos Arkadijus Vinokuras – aktorius, rašytojas, žurnalistas, publicistas

LAIKAS: birželio 8 d., ketvirtadienis, 17 val.

VIETA: sezoną pradėjusi  izraelietiško gatvės maisto kavinė „Cvi Parkas“. Buvusiame P. Cvirkos skvere įsikūrusi gero maisto ir renginių vieta siūlo pagal ypatingą receptą paruoštą humusą, anyžines morkas, vištienos „Shawarmą“ bei kitus tradicinius ingredientus, valgomus su pita kiekvienam susikomplektuoti pagal individualų skonį. O taip pat paragauti skaniausių vegetariškų falafelių Vilniuje. Juk kalbant apie maistą neįmanoma neužsinorėti jo paskanauti!

SVARBU: diskusija transliuojama internetu Lietuvos žydų bendruomenės FB paskyroje. Transliacijos režisierius Saulius Vinokuras.